Швајцарци морају дати податке о клијентима

Agencije
Швајцарци морају дати податке о клијентима

БЕРН - Швајцарска ће морати да прихвати аутоматску размјену података о клијентима својих банака са ЕУ уколико њена стратегија одбране тајновитости банака буде неуспјешна пред мјерама за сузбијање утаје пореза, изјавио је данас директор “Рајфајзен банке” Пјерин Винћенц, преносе агенције.

- Глобална акција против утаје пореза коју у посљедњих неколико година проводе владе којима недостаје новац угрозила је швајцарску традицију гарантовања повјерљивости података о клијентима банака. Захваљујући овој политици, швајцарски банкарски сектор достигао је вриједност од два трилиона долара – навео је Винћенц.
Он је рекао да државна стратегија склапања пореских споразума са појединачним европским државама може да пропадне уколико власти у Берну пристану да предају велике количине података Америци, на чему Вашингтон инсистира.
- Уколико Американци добију податке о хиљадама клијената и Европљани ће то тражити. Морамо коначно показати да је швајцарска политика чистог новца озбиљна- рекао је директор “Рајфајзена”.
Швајцарска је постигла споразуме са Њемачком и Британијом који је омогућио грађанима да плаћају порез на тајне рачуне без објављивања њиховог идентитета, али се томе успротивила Европска комисија, која жели да примора Швајцарску да прихвати аутоматску размјену банкарских података.
Швајцарска лобира већ годину дана за окончање истраге коју проводе власти САД о раду 11 банака, укључујући швајцарске “Кредит Свис” и “Јулијус Бер”, у замјену за плаћање великих надокнада и трансфер имена неколико хиљада америчких држављана који су клијенти швајцарских банака.
Притисак америчких истражних власти довео је до прекида сарадње најстарије швајцарске банке “Вегелин” са “Рајфајзеном”, који је откупио “Вегелинове” послове у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана