Швајцарци масовно дарују насљеднике

Глас Српске
Швајцарци масовно дарују насљеднике

ЖЕНЕВA - Из страха од најављеног позамашног пореза на насљедство, Швајцарци су посљедњих дана 2011. године масовно даривали своју имовину насљедницима.

Посљедњих дана прошле године у Швајцарској је било готово немогуће добити термин код неког нотара, преносе портали.

Имућни Швајцарци су озбиљно схватили иницијативу која предвиђа порез на насљедство у износу од 20 одсто и зато су пожурили да већ за живота препишу иметак на своје насљеднике.

Само у кантону Цирих даровано је некретнина у вриједности од најмање десет милијарди швајцарских франака.

Заправо је тек покренута иницијатива за такав порез који подржава и швајцарска странка Зелених, па би тако о њој грађани Швајцарске могли одлучивати на референдуму.
Међутим, то ће се догодити тек кад се сакупи довољан број потписа који омогућује испитивање грађана, тако да ће до референдума можда проћи године, а ступање на снагу новог закона би се једва могло догодити прије 2015. године. Ипак, већ од почетка иницијатори су поставили рок од првог дана 2012. када би почео да се наплаћује порез, тако да богатима није преостало много времена.
Додатни мотив за имућне грађане да пожуре и ријеше своју имовину јесте и процјена да би ова иницијатива могла и успјети јер она предвиђа да би чак двије трећине новца прикупљеног тим предложеним новим порезом одлазило - у фонд пензијског осигурања, дакле за пензије свих Швајцараца. И та земља има све већих потешкоћа да намири пензије све старијих грађана, а и када је ријеч о приходима, многи кантони су схватили да су можда отишли превише далеко.
Одређивање пореза у Швајцарској је у надлежности више административних нивоа. Тако су кантони почели међусобно да се такмиче спуштајући порезе за имућне, како би привукли богаташе да се населе баш тамо. Том позиву су се и одазвали многи из читавог свијета - али градови и општине, због малих стопа пореза, заправо једва да имају ишта од тога.
Насељавање странаца је узроковало да већ и средње имућни Швајцарци више не могу да приуште себи живот у неким мјестима које су "открили" богати странци. Није ријеткост да Швајцарцима не преостаје ништа друго него да живе у Француској или Њемачкој, јер не зарађују довољно да плаћају стан у својој земљи.

С друге стране, имућни грађани гласно протестују против оваквих иницијатива, којима и њих желе да присиле да плаћају позамашне порезе.

Порез

Порез на насљедство је замишљен прије свега за имућне грађане. Насљедства у вриједности до два милиона швајцарских франака би и даље била ослобођена пореза. Прецизни Швајцарци су тако израчунали да су ових дана код нотара имали разлога да се гурају "само" око 80.000 њих чији иметак прелази ту границу, што износи око 1,7 одсто пореских обвезника те земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана