Швајцарац подиже рате

Жељка Кокот
Швајцарац подиже рате

Бањалука - Рате по основу кредита везаних за франак поново би могле да подивљају након што је швајцарска валута драстично ојачала у односу на евро.

Франак је ојачао за 29 одсто у односу на евро, након што је централна банка Швајцарске саопштила да одустаје од трогодишњих напора да вриједност своје валуте вјештачки одржи на ниском нивоу. Свега неколико минута након објављивања саопштења централне банке да укида границу која је спречавала да евро падне испод 1,20 франака, швајцарска валута је ојачала на 0,85 франака за евро, да би се током дана стабилизовала на курсу од 1,02.

Вијести из Швајцарске унијеле су панику и међу дужнике у РС који су кредите везали за франак. Страх је већи јер су се 2011. године због јачања франка суочили са огромним растом дуга и рата кредита.

Предсједник Удружења "Швајцарски франак" Бране Милошевић каже да се плаше још горег сценарија него из 2011. године, наводећи да су корисници кредита у францима потпуно незаштићени.

- Агенција за банкарство РС није заштитила права корисника кредита у францима, као што је то случај у Србији, Хрватској или Мађарској. Немогуће је да се кредит одобрава у францима ако је марка званично платежно средство. Због тога са сваким растом вриједности франка дужницима расте главница, а не камата - наводи Милошевић.

Банкари кажу да ће рате по основу кредита у "швајцарцу" неминовно нагло порасти, а једино рјешење за дужнике виде у конверзији кредита у другу валуту.

- Сумњам да се много грађана и правних лица задужило у францима, та врста кредита је била заступљенија раније. На сцени су појединачни уговори јер је регулисано да свака каматна стопа мора бити одредива, али ће генерално исти проблем имати сва лица која су подигла кредит са валутном клаузулом - каже секретар Удружења банака БиХ Мијо Мишић.

Он истиче да дужници проблеме које доноси јачање франка могу избјећи уколико изврше конверзију кредита.

- Хипо банка је, на примјер, свим лицима која су се задуживала у "швајцарцима" нудила могућност конверзије таквих кредита у марку или евро. Сви који то нису урадили сада имају проблем - наглашава Мишић.

Велики број грађана и правних лица подизао је кредите везане за евро, јер су раније били много повољнији него зајмови у домаћој валути или евру. Због наглог јачања франка многи су, међутим, дошли у ситуацију да послије неколико година враћања кредита дугују више него што су били дужни чим су их подигли.

Мјере

Централна банка Швајцарске одустала је од контроле курса франка коју је увела у септембру 2011. године. То је учинила с циљем заштите швајцарске економије од озбиљних ризика због европске дужничке кризе, али сматра да та мјера више није оправдана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана