Свађа економиста у Давосу

Танјуг
Свађа економиста у Давосу

Давос - Водећи економисти окупљени на Свјетском економском форуму у Давосу сукобили су се због предстојеће одлуке Европске централне банке да купи државне обвезнице.

То је, према оцјенама Њемачке, мера без преседана у борби против дефлације.

Према оценама бившег гувернера њемачке централне банке (Бундесбанке), Аксела Вебера, Европа је "протраћила" трогодишњу шансу како би спровела преко потребне економске реформе.

"Прави проблем је у томе што је ЕЦБ константно куповала вријеме за европске политичаре како би рјешили проблем, али они то нису учинили у протеклих неколико година", изјавио је Вебер, изражавајући тако став већине чланова из актуелне њемачке владе.

Европа је, према Веберовим ријечима, пропустила добру прилику како би урадила неке преко потребне ствари у далеко безбрижнијем окружењу.

"Према мом мишљењу, ЕЦБ не сме ићи предалеко, јер са већим дјеловањем даје подстицај владама да раде мање", истакао је Вебер, који је 2011. године поднио оставку због противљења програму откупа обвезница.

ЕЦБ ће сутра одржати прво засједање у овој години, а аналитичари очекују да ће најавити нови програм откупа државних обвезница како би покренула успорени раст у еврозони.

Централна банка је у више наврата "прискочила" у помоћ еврозони откако је Грчка са својим дугом готово "расцјепила" блок јединствене валуте. Ипак, привредни раст еврозоне је остао слабашан, незапосленост је и даље неуобичајено висока, а еврозона је у опасности од континуираног пада цијена, што би могло приморати ЕЦБ на покретање додатних подстицајних мјера, оцјењује Франс прес.

У изјави француској агенцији, бивши члан Монетарног комитета централне банке Енглеске (БоЕ), Адам Посен, изјавио је да је претња од дефлације превелика како би била игнорисана.

"Опасност представљају људи који се противе програму квантитативног лабављења, који, по мом мишљењу, греше и покушавају да тај програм пропадне", изјавио је Посен, који је некада био велики присталица програма квантитативног лабављење у БоЕ.

Аверзија Њемачке према новом програму ЕЦБ-а појавила се и у данашњој изјави бившег економисте ЕЦБ-а, Јиргена Штарка, који је рекао да су дефлаторни страхови у еврозони преувеличани и искоришћени као изговор за покретање нових контроверзних мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана