Сузбијање цијена главни задатак

 Милијана Латиновић
Сузбијање цијена главни задатак

БАЊАЛУКА - Сузбијање цијена робе широке потрошње биће један од најважнијих задатака у идућој години, која ће, по свему судећи, бити тешка и са смањеном ликвидношћу привреде због поскупљења свих улазних компоненти.

Истакао је то јуче предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић, осврнувши се на резултате привреде у години на измаку.

- Спољнотрговински дефицит Српске је за десет мјесеци ове године повећан за скоро 47 одсто, што је посљедица велике инфлације, а највећи раст цијена забиљежен је код производа широке потрошње и у прехрамбеној индустрији. Цијене робе широке потрошње се манифестују на најшире слојеве становништва - рекао је Ћорић на новогодишњем пријему за новинаре.

Он је нагласио да ће бити велики изазов сачувати привреду и раднике и да се само уз синхронизовано дјеловање свих институција Српска може успјешно изборити са тим проблемима.

Ћорић је упозорио и да ће најављени пад привредне активности у земљама Европске уније које су најзначајнији спољнотрговински партнери Српској сигурно утицати на спољнотрговинску размјену, јер се домаћа прерађивачка индустрија у великој мјери ослања на те земље.

- Морамо сагледати све и видјети како да се негативна кретања у ЕУ не прелију у потпуности и код нас - рекао је Ћорић.

На питање да ли је у плану излазак на нека друга тржишта Ћорић истиче да се и о томе размишља те да је у години на измаку било доста састанака са амбасадорима земаља из Азије и Африке који су показали интересовање за наше подручје.

- Прије неколико дана разговарао сам са предсједником Коморе регије Нижњи Новгород из Русије и постоје неке могућности да се дио активности усмјери преко Турске која је у овом тренутку пријатељ Русије. БиХ има слободну трговину са Турском и то даје могућност за најзначајнији искорак БиХ, односно Српске - истакао је Ћорић.

Предсједник бањалучке подручне Привредне коморе Горан Рачић рекао је да Српска има мало учешће прерађивачке индустрије у структури бруто домаћег производа (БДП) које се креће око 12,5 одсто, што је дупло мање у односу на развијене земље, које се лакше боре са инфлацијом управо због значајнијег учешћа те гране у БДП-у.

- Српска има високо учешће пољопривреде у структури БДП-а, од око 9,5 одсто и све то говори да смо ми земља се базном индустријом, због чега ће један од циљева Привредне коморе бити повећање инвестиција у прерађивачку индустрију - поручио је Рачић.

Енергетика

Перо Ћорић је рекао да је ова година била и година енергетске па и економске кризе.

- У доба пандемије вируса корона видјели смо да су енергија и храна два стратешка подручја и Српска има потенцијале у тим областима. Српска је енергетски независна и то треба одржати - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана