Сутра кређе са радом „Фијат аутомобили Србија“

Агенције
Сутра кређе са радом „Фијат аутомобили Србија“

Београд - У Крагујевцу ће сутра званично бити отворена нова фабрика “Фијат аутомобили Србија”, која ће са око двије милијарде евра извоза чинити окосницу будућег развоја српске привреде и економије.

Отварању фабрике у 14.00 часова присуствоваће премијер Србије Мирко Цветковић, први човјек групације “Фијат-Крајслер” Серђо Маркионе и предсједница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић, која замјењује предсједника Србије.

Уговор о оснивању компаније “Фијат аутомобили Србија”, заједничког привредног друштва у којем италијански гигант има 67 одсто удјела, а Србија 33 одсто, потписан је у септембру 2008. године.

Фабрика у Крагујевцу представља највећу инвестицију на тлу Србије у посљедњих неколико деценија, што значи да је од укупно милијарду евра, колико је до сада уложено, “Фијат” у сваком тренутку давао два, а Србија један евро, а по истом принципу дијелиће се и приходи.

У мају би требало да почне серијска производња нове “Фијатове” узданице на свјетском тржишту - модела “500 Л” или “великог фиће”, како су овај аутомобил назвали свјетски медији.

Овај аутомобил ће се производити у “тиражу” од око 200.000 примјерака и углавном продавати на америчком тржишту.

Из пепела некадашње крагујевачке “Заставе”, чији су најважнији погони уништени током NATO бомбардовања 1999. године, никла је нова и савремена фабрика “Фијат аутомобили Србија”. Од укупно 2.800 радника “Заставе”, “Фијат” је задржао око 1.000 људи.
Уговорна обавеза компаније “Фијат аутомобили Србија” јесте да до краја ове године запосли укупно 2.443 радника, а свако новоотворено радно мјесто држава ће субвенционисати са по 4.000 до 10.000 евра, у зависности од степена стручне спреме.

Још раније, новембра 2008. године, у крагујевачкој фабрици аутомобила угашена је производња свих старих “Заставиних” модела - “југа”, “стојадина” и “флориде”.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана