Суспендовани закон нује супротан Уставу БиХ

Марина Чигоја
Суспендовани закон нује супротан Уставу БиХ

БAЊA ЛУКA - Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Јерко Иванковић-Лијановић упутиће Уставном суду БиХ одговор у којем ће образложити да Закон о заштити домаће производње унутар Споразума CEFTA није супротан Уставу БиХ.

Уставни суд БиХ суспендовао је овај закон почетком јула, послије захтјева предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Илије Филиповића, да Суд донесе привремену мјеру којом ће се зауставити примјена Закона до доношења коначне одлуке.

- Надам се да ће Уставни суд до 1. септембра укинути привремену мјеру којом се оспорава примјена наведеног закона и мислим да је он у складу са Уставом и да не крши никакве споразуме - казао је јуче на конференцији за новинаре у Сарајеву Иванковић-Лијановић.

Домаћи произвођачи, такође, сматрају да је ово био једини начин да се они заштите и наводе да је увознички лоби овдје одиграо значајну улогу.

Генерални директор Бањалучке пиваре Николас Пени каже да је брзо рјешавање питања о Закону о заштити домаће производње најхитније питање за нашу привреду.

- Домаћа производња је срце сваке привреде. Данас имамо висок ниво увоза који уништава производна предузећа. Не смије се допустити да ова предузећа пропадну, јер она стварају радна мјеста не само у предузећима, већ и код хиљада добављача, пољопривредника и услужних дјелатности на које се ослањају. Парламент БиХ је донио рјешење, али изгледа да се неким људима оно не свиђа и умјесто да предложе боље рјешење, мисле да је довољно блокирати парламентарну одлуку - истакао је Пени.

Он је казао да политичари треба да предузму кораке сада "или у будућности неће бити предмета за расправу".

Предсједник Удружења пољопривредника РС Владимир Усорац сматра да је Филиповић овим потезом заштитио увознике и сусједне државе, те да "не би требало више да предсједава Домом народа".

- Уставни суд БиХ се није огласио у многим случајевима и по неколико година да би се у овом случају огласио у року од три дана. Сада се с правом може поставити питање какву правну сигурност има обични грађанин, ко њега штити и каква је то заштита - упитао је Усорац.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Миљчић каже да је ово напад на домаће произвођаче.

Удружење пољопривредника у БиХ саопштило је јуче да је одлагање примјене Закона о заштити домаће производње управо оно што су очекивали лобисти сусједних држава који сједе у врховима државне и ентитеских извршних власти.

Aкцизе

Јерко Иванковић-Лијановић је казао да је предложио и нови закон о акцизама који би данас требало да се нађе на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а према којем би, по сличном моделу као што је уведено десет фенинга путарине за аутопутеве, била уведена једна марка по кутији цигарета за подстицаје у пољопривреди. Средства би била издвајана на јединствен заједнички рачун и могла бити коришћена само за потицаје у пољопривреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана