Суоснивач Фејсбука се одрекао америчког држављанства и неће платити порез

Танјуг
Суоснивач Фејсбука се одрекао америчког држављанства и неће платити порез

Сан Франциско - Суоснивач “Фејсбука” Едуардо Саверин одрекао се држављанства САД уочи изласка компаније на берзу у петак.

Тиме ће Саверин (30), рођен у Бразилу, избјећи да плати порез од око 600 милиона долара, након што подигне свој удио акција у компанији, пренио је британски јавни сервис Би-Би-Си.

Портпарол Саверина је изјавио да он “сматра да је практичније да постане држављанин Сингапура, будући да планира тамо да живи неодређени временски период”.

Саверин од 2009. живи у Сингапуру и покренуо је поступак одрицања од америчког држављанства у септембру 2001, али је његова одлука саопштена тек прошле недјеље, када је Пореска управа САД објавила листу Американаца који су се одрекли држављанства.

“Фејсбук” очекује да ће му иницијална јавна понуда, која ће бити обављена у петак, донијети око 10,6 милијарди долара, а процјењује се да ће компанија своју вриједност процијенити на 96 милијарди.

Саверин је власник четири одсто акција “Фејсбука”, па би његово лично богатство, по изласку компаније на берзу, требало да буде увећано за око четири милијарде долара. Да је остао држављанин САД, морао би да плати порез на капитални добитак.

Саверин је заслужан за велики дио почетног успјеха “Фејсбука”. Био је први финансијски директор компаније и обезбиједио је новац који је Марку Закербергу био потребан за покретање те друштвене мреже, да би касније, због несугласица са Закербергом, напустио фирму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана