Суморне прогнозе ослабиле евро

Глас Српске
Суморне прогнозе ослабиле евро

БРИСЕЛ - Европска валута евро прошле седмице ослабила је у односу на амерички долар и јапански јен због јачања рецесије у еврозони, али и смањене склоности улагача према ризику због обновљене несигурности на тржиштима капитала, преносе портали.

Курс евра према америчкој валути пао је прошле седмице два и по одсто, на 1,3138 долара. За исти постотак евро је ослабио и у односу на јапанску валуту, па је његова цијена заронила на 131,80 јена.

Цијена долара према јену порасла је благих 0,06 одсто, на 100,36 јена.

Највећи амерички произвођач алуминијума Aлкоа отворио је у уторак сезону објаве корпоративних извјештаја губитком, што је увећало страховања улагача од онога што би могло да услиједи у предстојећи седмицама, па је на свјетским берзама поновно завладала несигурност.

Повлачење улагача из ризичне имовине дало је подстицаја потражњи за доларом и јеном, који због статуса безбједних уточишта за капитал уобичајено јачају у доба појачане аверзије према ризику.

Евро се тако нашао под притиском, а додатно га је уздрмао податак централне европске статистичке агенције Еуростат да је привреда еврозоне у посљедња три мјесеца прошле године ослабила 1,6 одсто на тромјесечном нивоу, због колапса извоза и смањених улагања. То је нешто ниже од претходне процјене 1,5-одстотног пада бруто домаћег производа у том тромјесечју.

Да привредна криза у еврозони јача, упозорили су у најновијем истраживању и економски стручњаци из трију земаља тог блока.

- Џпркос спровођењу државних пакета подстицаја, привредне прогнозе и даље су суморне - наводи се у заједничком извјештају које су саставили стручњаци њемачког "IFO" института, француске статистичке агенције и италијанског института за економска истраживања.

Група стручњака је утврдила да је пад активности постао израженији од почетка ове године и да се еврозона сада налази у озбиљној рецесији.

Бруто домаћи производ

Група стручњака процјењује да ће пад бруто домаћег производа (БДП) у еврозони у првом тромјесечју износити 1,9 одсто, послије пада активности од 1,6 одсто у посљедња три мјесеца прошле године. Aли, пад активности би, како прогнозирају, током другог и трећег тромјесечја требало осјетније да успори и то по стопама од 0,6, односно 0,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана