Сумњиве испоруке срезале онлајн куповину

Данијела Бајић
Сумњиве испоруке срезале онлајн куповину

БАЊАЛУКА - Становници БиХ су у првом тромјесечју ове године путем интернета пазарили робу из иностранства вриједну 692.732 КМ, што је за око 25 одсто мање у односу на исти период прошле године, а на овај начин грађани су се најчешће одлучивали на куповину одјеће, обуће и козметичких производа.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, за робу купљену путем интернета у иностранству ове године наплаћене су 139.623 марке дажбина, док су се лани у истом период у буџет слиле 193.743 КМ.

- Од плаћања увозних дажбина ослобођена је роба занемариве вриједности, садржана у пошиљци послатој из друге државе директно примаоцу у БиХ. Робом занемариве вриједности сматра се роба чија је укупна вриједност до 300 КМ по пошиљци, искључујући алкохолне производе, парфеме и тоалетне воде, дуван и дуванске прерађевине - рекао је начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу Ратко Ковачевић.

Додао је да уобичајено примање пакета, у смислу наведеног ослобађања, подразумијева примање пакета из иностранства једном у току седмице.

Извршни директор Удружења грађана “ОАЗА” Требиње Недјељка - Нешка Илијић истакла је да је више фактора утицало на овогодишњу онлајн куповину становника.

- Пандемија је дефинитивно главни разлог. Због пандемије су све куће, које се баве онлајн продајом, подигле цијене робе, док је корона додатно смањила куповну моћ становника БиХ - казала је Илијићева.

Додала је да због пандемије не мирују ни цијене поштарине, а отпор код потрошача се у посљедње вријеме све више јавља и због честих превара, али и нестанка пакета.

Да су се посљедице ширења вируса корона одразиле на интернет куповину потврђује и економиста Зоран Павловић. Према његовим ријечима, проблем са онлајн куповином јавио се прије мање од годину када је Кина, одакле је стизало највише робе, обуставила испоруку за БиХ, због несигурног транспорта.

- Током пандемије много пошиљки је приликом транспорта нестало, због чега је Кина обуставила испоруку робе у БиХ - казао је Павловић, који не види други разлог за смањење онлајн куповине.

Бањалучанка Свјетлана Стоканић, која је и прије пандемије редовно наручивала робу путем интернета из иностранства, каже да јој јесенас нису стигле двије пошиљке одјеће.

- Као образложење администратора странице добила сам да се пакетима изгубио сваки траг, али су ми вратили новац - рекла је Стоканићева и додала да ће једно вријеме причекати са интеренет куповином и омиљене комаде одјеће потражити у овдашњим радњама.

Наруџбе

Према подацима УИО БиХ, највише онлајн наруџби у прва три мјесеца ове године било је из Сарајева, одакле су становници путем интернета купили робу вриједну 381.897 КМ. Мостарци су, истовремено, пазарили производе вриједне 156.553 КМ, док је у Бањалуку, у истом периоду, стигла роба вриједна 154.281 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана