“Шуме РС” стежу каиш

Марина Чигоја
“Шуме РС” стежу каиш

Бањалука - Управа “Шума РС” поставила је себи задатак за ову годину да повећа све врсте прихода и смањи расходе на најнижи могући ниво како би њен крај дочекали са зарађених 4,96 милиона марака.

Производно-финансијским планом “Шума” за ову годину предвиђено је да посебан акценат буде стављен на минимализацију индиректних трошкова производње, односно нематеријалних и трошкова непроизводних услуга.

Вршилац дужности директора “Шума РС” Драган Грабовац каже да морају остварити уштеде “тешке” од 20 до 25 милиона КМ.

- По пет милиона КМ планирамо да уштедимо на директним трошковима, извођачима радова, добављачима и у оквиру материјалних трошкова. То је неопходно да бисмо били стабилни и на вријеме извршили обавезе, с обзиром на то да мало каснимо са тим - казао је Грабовац.

У плану се наводи да ће због недостатка обртних средстава у дужем периоду нека газдинства морати интензивније да раде на поправљању ликвидности. За то су предложене мјере штедње, боља наплата, рјешавање вишка радника и потпуно спровођење мјера донесених 2014. године.

- Газдинства код којих је нарушена финансијска равнотежа и остали релевантни финансијски показатељи пословања планираће нижу цијену рада у складу са реалним финансијским могућностима - навео је Грабовац.

Говорећи о газдинствима која су прошлу годину завршила са губитком, Грабовац је истакао да се чине напори да повећају производњу како би поправили негативне резултате.

- Уколико то не испуне, резервна рјешења подразумијевају кадровске промјене у тим газдинствима. Директори морају да брину и о извођачу, добављачу и локалној заједници - нагласио је Грабовац.

“Шуме РС” планирају да у овој години инвестирају 33,91 милион КМ, што је за чак 149 одсто више у односу на прошлу годину. У овој години у “Шумама” планирају да наставе и спровођење акционог плана на сузбијању незаконитих активности у сектору шумарства и дрвне индустрије.

Радници

У плану “Шума РС” наведено је да је у процесу израда новог правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста због увођења властитих материјално-техничких средстава рада и трансформације предузећа, којим ће се утврдити вишак радника.

- Одређен број радника би се запослио путем прерасподјеле у поступку проширења дјелатности предузећа подизањем енергетских плантажа, плантажа љековитог биља и шумског воћа, те рационализацијом осталих шумских производа - наведено је у плану “Шума РС” које запошљавају 4.541 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана