Шуме РС потражују 57 милиона марака

Марина Чигоја
Шуме РС потражују 57 милиона марака

Бањалука - Ненаплаћена потраживања "Шума РС" износе 57 милиона КМ и имају највећи негативан утицај на ликвидност овог предузећа, наводи се у полугодишњем извјештају о извршењу производно-финансијског плана "Шума".

У извјештају се истиче да у структури укупних потраживања 13,3 милиона КМ отпада на бивша државна предузећа дрвне индустрије, на нове државне пилане 4,2 милиона КМ, на приватна предузећа из РС 32,7 милиона КМ,  док је од предузећа из ФБиХ ненаплаћено нешто више од два милиона КМ.

Ненаплаћена потраживања од државних установа и буџетских корисника 3,6 милиона КМ, од купаца из иностранства 767.340 КМ, а од физичких лица 495.362.

- Глобална економска криза, те неповољна законска рјешења утицали су да "Шуме" на крају првог полугодишта немају дугорочну финансијску равнотежу, те да се дио сталне имовине и залиха финансира из краткорочних властитих и туђих извора у износу од 28,4 милиона марака - наводи се у извјештају.

В.д. директора "Шума РС" Раденко Лакетић истакао је да је наплата потраживања велики проблем, додајући да ће значајан број утужених потраживања којих има око 33 милиона, вјероватно остати ненаплаћен.

- Очекујем да ћемо на крају године остварити бар два милиона марака добити - казао је Лакетић.

Дугорочне обавезе "Шума РС" у првих шест мјесеци ове године износиле су 17,5 милиона КМ, док су у истом периоду прошле године биле 17,2 милиона марака. Када су у питању краткорочне обавезе, оне су у првом полугодишту износиле 104,4 милиона КМ, а у истом периоду лани 82,3 милиона.

У извјештају се наглашава да се и даље као трајан задатак намеће спровођење мјера пословно-финансијске консолидације у свим дијеловима предузећа, што подразумијева штедњу на свим нивоима, као и програмско рјешавање вишка радне снаге.

- Потребно је радити и на свођењу свих залиха на оптимум, бољој наплати и одабиру солвентнијих купаца, коначном рјешењу дуготрајног дуга државних предузећа дрвне индустрије - наглашава се у извјештају.

Управа предузећа је констатовала да упркос релативно добрим финансијским и производним резултатима "Шуме РС" имају простор да се добит још значајније повећа.

- Управа је донијела закључак да Радна група за производно-финансијску консолидацију, детаљно анализира пословање организационих дијелова који су исказали губитак и у којима је присутна изразита неликвидност, те да од њихових директора затраже израду властитих програма производно-финансијске консолидације - наглашава се у извјештају.

Укупна добит на нивоу предузећа у првих шест мјесеци износила је 950.267 КМ. Шест организационих дијелова "Шума РС" имали су губитак у пословању и то шумска газдинства "Бирач", "Добој", "Ботин", "Панос", "Приједор" и ЦЗГК "Требиње".

Запослени

У извјештају "Шума РС" наводи се да је укупан број запослених на крају првог полугодишта био 4.348 што је за 93 радника мање него прошле године у исто вријеме.

Просјечна мјесечна нето плата по раднику заједно са накнадама износила је 804 КМ и незнатно је мања у односу на исти период лани када је износила 810. Просјечна мјесечна нето плата без накнада по раднику је 650 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана