“Шуме РС” лани оствариле приход од 204,22 милиона марака: Мања продаја и случајни ужици пореметили планове

Данијела Бајић
“Шуме РС” лани оствариле приход од 204,22 милиона марака: Мања продаја и случајни ужици пореметили планове

БАЊАЛУКА - Предузеће “Шуме Републике Српске” остварило је лани приход од 204,22 милиона КМ, што је, како су истакли, један одсто више у односу на годину раније, али и знатно мање од планираног, док је прошлогодишња добит износила 174.089 марака.

- Остварен је позитиван резултат у пословању упркос проблемима насталим у протеклом периоду. Као и остали привредни субјекти и ми смо пословали у специфичним условима изазваним пандемијом вируса корона - казали су у “Шумама РС”. Додали су да је мање остварен укупни приход у односу на планирани највећим дијелом узрокован мањом продајом шумских дрвних сортимената, због поремећаја на тржишту.

- Један од разлога за неизвршење реализације јесте и велики број случајних ужитака у источним крајевима Српске усљед олујног невремена које их је задесило - рекли су у “Шумама”.

Од укупне производње, наглашавају, 81 одсто шумских дрвних сортимената је из редовних, а 19 одсто из ванредних сјеча, док је у 2019. години тај однос био 89 одсто према 11 одсто.

- На крају прошле године 21 организациони дио предузећа остварио је позитиван финансијски резултат, док је десет шумских газдинстава пословало са губитком. Годину раније, 23 организациона дијела остварила су добит, док је њих осам било у минусу - истакли су у “Шумама РС”.

Организациони дијелови који су пословали са губитком предмет су, кажу, посебне анализе, након које ће бити утврђени разлози губитка у пословању те ће сходно томе бити предузете адекватне мјере.

Најлошији резултат остварило је Шумско газдинство “Борја” Теслић, а вршилац дужности директора Владимир Ђукарић истакао је да су прошлу годину завршили са губитком од око 1,4 милиона КМ.

- Прошле године једноставно није испуњен годишњи план, што се одразило и на пословање. Конкретни разлози због којих није испуњен план нису ми још познати, јер сам дужност директора преузео прије нешто више од мјесец дана - казао је Ђукарић додавши да ће уложити све напоре да максимално испуне производно-финансијски план ове године.

Директор Шумског газдинства “Врбања” из Котор Вароша Милан Васиљевић каже да је 1. августа прошле године, када је преузео функцију, затекао пословни минус од око 880.000 марака.

- Планом пословања за 2020. годину била је предвиђена реализација око 90.000 кубика шумских дрвних сортимената, а до тада је било реализовано свега око 25.000 кубика. Успјели смо до краја године да реализујемо још 35.000 кубика, што сматрам успјехом, с обзиром на затечене дугове према добављачима, закочене тендере и све остало - каже Васиљевић.

Он истиче да је од почетка ове године реализовао око 15.000 кубика, додајући да дугогодишњи радници тврде да не памте да је у периоду јануар - фебруар - март направљен тако добар резултат.

- Када је ријеч о финансијама, ШГ “Врбања” из мјесеца у мјесец биљежи позитиван биланс, а уз то смо успјели да смањимо укупан затечени минус за око 60.000 марака - каже Васиљевић.

Тешка година

Предсједник Јединствене удружене синдикалне организације “Шума РС” Душан Марковић истакао је да је прошла година била једна од најтежих.

- Не сјећам се да су некад губици шумских газдинства били овако велики. Интересантно је да су нека газдинства, која су раније добро пословала, сада исказала губитак - казао је Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана