Шуме касне са испоруком сировине

Марина Чигоја
Шуме касне са испоруком сировине

Бањалука - "Шуме Републике Српске" знатно су побољшале снабдијевање дрвопрерађивача у посљедње вријеме, али и поред тога уговорене количине нису у потпуности достигнуте, тврде поједини дрвопрерађивачи у РС.

Дрвопорерађивачи истичу да је посебно важно да се континуитет испоруке настави и у идућем периоду.

Власник Дрвне индустрије "Вукелић" из Aлександровца, код Лакташа Никола Вукелић казао је "Гласу Српске" да су "Шуме РС" до данас овом предузећу испоручиле тек око 29 одсто уговорених количина, од чега се 50 одсто односи на посљедњих мјесец и по.

- Питање је да ли ће и када они то испунити. Ми смо за пет мјесеци добили свега 2.500 кубика трупаца и сада када достављају више количина одједном имамо проблем јер немамо капацитета да прихватимо 3.000 или 4.000 кубика. Не можемо за неколико мјесеци постићи оно што се треба радити пола године - казао је Вукелић.

Директор фирме "Нова дрвна индустрија Подградци" Вељко Беук каже да су они имали проблема првих пет мјесеци када је  испорука била далеко од уговорене. Каже да ни сада уговори нису у потпуности испоштовани, али да се приближавају томе.

- Имамо уговоре са шумским газдинствима у Градишци, Бањалуци и Приједору. За првих пет мјесеци ШГ "Градишка" испоручило нам је око 70 одсто уговорених трупаца, ШГ "Приједор" око 20 одсто, а "Бањалука" 19,4 одсто. Евидентно је, послије мјера Владе, да се стање са снабдијевањем трупаца побољшало - казао је Беук. Нагласио је да проблем и даље представља удаљеност утовара трупаца.

- ШГ "Приједор" је пет до шест километара удаљено од наше фабрике, али ту врло ријетко добијамо могућност да преузмемо трупце и често смо усмјерени на шумске управе у Козарској Дубици, Костајници и другим даљим дестинацијама. Такође, код ШГ "Бањалука" имамо утовар у Кнежеву и Челинцу умјесто овом дијелу који је ближи нашем предузећу. То нам ствара додатне трошкове, а осим тога, наш камион који би дневно могао да довезе двије до три туре из Козаре, једва стигне да довезе једну из Кнежева - казао је Беук.

Директор предузећа "Петропројект" из Братунца Јанко Петровић каже да се ово предузеће снабдијева на подручју Сребренице које је једно од бољих шумских газдинстава и истиче да ту значајних проблема није ни било.

- Међутим, већи проблем је континуирани рад. Шумска газдинства не раде десет дана у децембру, па 20 у јануару, у фебруару и марту имамо снијег тако да се то споји на три мјесеца и ту настају проблеми - нагласио је Петровић.

Секретар Удружења дрвопрерађивача при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да се ситуација знатно побољшала када је о снабдијевању дрвопрерађивача ријеч.

- Надам се да ће Влада наставити да се ангажује у вези са овим питањем и вјерујем да ће ситуација бити повољнија него што је била - казао је Шиник.

Премијер РС Aлександар Џомбић рекао је да се ради ужурбано како би се план сустигао те да се дрвопрерађивачи никада боље нису снабдијевали.

- Још немам информацију да ли се тај план стигао, али тражићу је и провјерити са сваким дрвопрерађивачем да ли је задовољан, јер имам контакте са многима од њих - истакао је Џомбић и додао да ће се ова информација разматрати најкасније до 20. јула на сједници Владе РС, када ће донијети и адекватне мјере.

Влада РС на тематској сједници одржаној 22. јуна закључила је да сва шумска газдинства која имају уговоре о снабдијевању финалних дрвопрерађивача до 15. јула морају сустићи план сјече и испоруке према финалним прерађивачима. Дрвопрерађивачи су се претходно жалили на лошу испоруку и непоштовање уговора од стране "Шума РС".

Надзорни одбор

Новоименовани Надзорни одбор "Шума РС" данас ће у Бањалуци одржати конститутивну сједницу, а послије тога требало би да буде одржана и редовна сједница НО на којој ће бити разматрани извјештаји "Шума РС".

Са директором "Шума РС" Срђаном Љубојевићем јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана