Сукоби у Aтини, штрајк у Португалији

Глас Српске
Сукоби у Aтини, штрајк у Португалији

AТИНA - Грчка полиција јуче се сукобила са радницима највећег произвођача електричне енергије у земљи, који су протестовали због увођења новог пореза на непокретности, док је истовремено у Португалији почео 24-часовни генерални штрајк у знак протеста због предложених оштрих мјера штедње.

Полицајци у Aтини сукобили су се са члановима синдиката испред зграде фирме електропривредне фирме ППЦ, а приведено је 15 лица, међу којима и лидер синдиката Никос Фотопулос, јавиле агенције.

Грчка влада је, како би смањила дефицит у буџету, увела посебан порез на станове и куће који се наплаћују заједно са рачунима за струју, а ко не плати ту нову обавезу, искључује му се струја.

У синдикату запослених у електропривреди истичу да је то неправда и да ће се "до краја" борити против те одлуке владе.

У Португалији је генерални штрајк приземљио све авионе и зауставио јавни транспорт.

Контролори лета и запослени у лисабонском метроу су први који су ступили у штрајк, а очекује се да ће се њима придружити стотине хиљада других радника, укључујући наставнике и болничко особље.

Парламент идуће седмице треба да гласа о плану за смањење дефицита који је услов да би ЕУ и ММФ пружиле финансијску помоћ Португалији.

Међународна рејтинг агенција Фич смањила је рејтинг португалског дуга и сврстала га у категорију безвриједног због високог дуга и слабих економских перспектива.

Лидери

Лидери Француске, Њемачке и Италије јуче је требало да се састану у Стразбуру због хитних преговора о спасавању еврозоне о дужничкој кризи.

Француски званичници су указали да ће лидери покушати да нађу начине за "убрзање" реформи финансијског управљања будући да криза пријети да се пренесе на Шпанију и подрије повјерење чак и у економије Француске и Њемачке.

Министар спољних послова Француске Aлен Жипе позвао је Европску централну банку (ЕЦБ) да "одигра суштинску улогу" у спасавању зоне евра.

`

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана