Сукоби полиције и демонстраната

Глас Српске
Сукоби полиције и демонстраната

AТИНA - Испред зграде парламента у центру Aтине јуче је дошло до сукоба демонстраната и полиције, када су чланови синдиката које подржава Комунистичка партија Грчке почели да бацају каменице и Молотовљеве коктеле на припаднике снага безбједности.

У Грчкој је јуче настављен дводневни генерални штрајк, који је потпуно парализовао земљу.

У то вријеме у парламенту се одржавала расправа о новим мјерама штедње, о којима су посланици требали да се изјасне синоћ. У њима се предвиђа смањење плата и пензија, повећање пореза и  отпуштање око 30.000 радника у јавном сектору.

Парламент је у сриједу подржао приједлог тог закона у првом читању.

Спорни приједлог закона изазвао је "штрајк над штрајковима", највећи прекид рада у посљедње двије године откако је избила финансијско-економска криза у Грчкој.

Двије водеће синдикалне федерације од сриједе одржавају генерални штрајк, који је бродове задржао у лукама, зауставио јавни саобраћај и приземљио авионе. Затворене су и продавнице и школе.

У Aтини су и у ноћи између сриједе и четвртка забиљежени сукоби полиције и демонстраната, послије нереда у којима је повријеђено најмање 45 људи, од којих троје цивила, преносе агенције.

Стотине младих разбијали су, пљачкали и палили продавнице, аутомобиле и нагомилано смеће у Aтини, па су ватрогасци интервенисали цијеле ноћи.

Снаге реда употријебиле су сузавац и шок-бомбе да растјерају демонстранте, који су их гађали каменицама и комадима мермера и истовремено бацали Молотовљеве коктеле.

Најжешћи окршаји били су у центру престонице. Због повреда је хоспитализовано најмање 14 полицајаца.

На улице главног града Грчке у сриједу је изашло више од 100.000 људи, док синдикати тврде да их је било чак 200.000, како би изразили огорчење због плана владе да усвоји нове мјере штедње због огромног јавног дуга и рецесије која је погодила земљу.

Aпел

У влади Грчке апелују на синдикате и грађане да буду стрпљиви пошто су мјере штедње једини пут за излазак из финансијске кризе, најтеже у годинама послије Другог свјетског рата.

То је, заправо, предуслов да се добије нови кредит од ЕУ и Међународног монетарног фонда од осам милијарди евра, о чему ће се овог викенда расправљати на самиту Уније у Бриселу.

Грчка би у противном банкротирала, пошто од средине новембра не би могла да извршава своје финансијске обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана