Сукоб полиције и демонстранта у Атини

РТС
Сукоб полиције и демонстранта у Атини

Aтина - У Министарство рада у центру Атине, упала је група демонстранта из грчког синдиката ПАМЕ, који подржава Комунистичка партија, а полиција је интервенисала пендрецима, бибер спрејом и сузавцем, преноси РТС.

Изашавши из осмоспратне зграде у којој се налази канцеларија министра рада Јаниса Вруциса, демонстранти су се сукобили са полицијом која је у међувремену опколила зграду и накратко обуставила саобраћај у околним улицама, а том приликом је притворено тридесетак људи.

Група демонстраната која се налазила испред Министарства покушала је да спријечи полицијско возило да одвезе приведене тако што је формирала кордон око “марице”, али их је полиција растјерала.

Како је јавила грчка агенција АНА, двије приведене особе су повријеђене.

Око 40 припадника синдиката ПАМЕ, на челу са представником те организације Јоргосом Перосом, организовали су упад у зграду Министарства рада у знак протеста због планираних нових измјена у систему социјалног осигурања, захтјевајући да се састану са министром.

Не зна се да ли се Вруцис у тренутку упада налазио у згради, у којој је нанесена мања материјална штета на осмом спрату, гдје су разваљена врата канцеларије и поломљен канцеларијски намјештај.

У међувремену, 100-ак демонстраната марширало је до сједишта полиције у знак подршке приведеним демонстрантима, под надзором полиције, док је велики полицијски контингент остао испред зграде Министарства рада.

Грчка се налази у тешкој финансијској кризи од краја 2009. године, а одржава се на површини захваљујући спасоносним позајмицама других чланица еврозоне и ММФ-а.

Заузврат, међутим, међународни кредитори затражили су од Владе Грчке да наметне мјере строге штедње у виду смањења трошења и повећања пореза, што је резултирало значајним смањењем плата и пензија и наглим скоком незапослености.

У друге мјере које су ступиле на снагу ове године спада и ново смањење прихода од 25 одсто већини запослених у јавним службама, што је довело до низа нових протеста.

Запослени у саобраћају у штрајку

Запослени у саобраћају у Грчкој објавили су 24-часовни протест против смањења плата и штедњи у буџету.

Према најавама синдиката, од данас до сутра ујутру биће обустављен жељезнички транспорт, као и трајектни превоз.

У Атини, у којој живи четири милиона становника неће радити градски саобраћај и градска жељезница, али ће метро и трамваји нормално саобраћати.

Прошле седмице Влада је објавила грађанску мобилизацију за ову врсту транспорта, при чему је возачима трамваја и метровозова запријећено са хапшењима и отпуштањима са посла уколико не раде.

Истовремено полиција је у једном депоу у Атини разбила на десетине штрајкача који су забаракадирани штрајковали девет дана.

Грчка Влада најавила је, да ће у оквиру мјера штедњи радницима у јавном сектору, гдје припадају и запослени у јавном превозу, плате бити смањене за 25 одсто, а очекују се и додатна отпуштања радника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана