Сукцесија имовине услов за приступ ЕУ

Глас Српске
Сукцесија имовине услов за приступ ЕУ

БЕОГРAД - Потпуно спровођење Споразума о питањима сукцесије имовине бивше СФРЈ важна је претпоставка за приступање ЕУ, што је заједнички циљ свих држава у региону, оцијенио је јуче у Београду предсједник Владе Србије Мирко Цветковић приликом отварања састанака Сталног мјешовитог комитета основаног по споразуму о питањима сукцесије, јавиле су агенције.

Цветковић је рекао да ће рјешење питања власништва над имовином знатно утицати на већи прилив страних инвестиција и бржи економски развој држава региона.

- Међудржавни односи сукцесора у значајној су мери унапређени након потписивања споразума, али и после пет година од његовог ступања на снагу, још увек су нерешена питања враћања и накнаде права на имовину правним лицима и грађанима, станарска права, питање пензија, старе девизне штедње - нагласио је Цветковић и додао да очекује да се на овој сједници Сталног мјешовитог комитета ријеше нека од ових питања.

Представник БиХ на сједници Комитета је министар финансија БиХ Драган Вранкић, који сматра да нема потребе да иједна земља бивше Југославије оспорава одредбе из Споразума о питањима сукцесије.

- Државе настале на простору бивше СФРЈ на бази реципроцитета треба да омогуће улаз у посјед имовине. Сматрам да треба да се иде од споразума до споразума, како би се утврдили проблеми и пронашли начини за њихово отклањање - казао је Вранкић.

На састанку Мјешовитог комитета за праћење примјене Споразума о сукцесији бивше СФРЈ учествују представници Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Македоније.

Имовина

Високи представник Србије за сукцесију Гашо Кнежевић рекао је да је до сада подијељено више од 95 одсто имовине бивше Југославије. Кнежевић је казао да је за подјелу остао мањи дио имовине од око пет одсто, што је услов да би се затворила књига сукцесије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана