Судбина ЕУ распад или супердржава

Aгенције
Судбина ЕУ распад или супердржава

Лондон - Шта ће се догодити са Европском унијом у будућности, тешко је рећи, али стручњаци сматрају да јој преостају два избора - распад или супердржава.

Један пут води према тоталном распаду евра са свим политичким и економским посљедицама које то повлачи са собом, док се други, пуно свјетлији пут, односи на пренос богатства преко европских граница, уз одговарајући губитак суверенитета, пише британски лист "Економист".

Ово је својеврсно искушење и тест за европску интеграцију иза које стоји 60 година дуготрајне историје и сарадње. Велики напор ради очувања валуте сматраће се пуноважним само уколико Европљани у том погледу дијеле осећај заједничке сврхе. Највише од свега, ово је тест за Њемачку чији канцелар Ангела Меркел сматра како је пријетња од распада евра заправо нужна да би тврдоглаве европске владе спроводиле даље реформе у својим државама.

У последње двије године, обиљежене кризом, европски лидери нису жељели да одаберу неку од поменутих алтернатива, већ су напросто побјегли од те одговорности. Сагласни су са задржавањем евра као главне валуте, изузевши Грчку. Европски дужници са југа сјеверњацима све више замерају то да им наређују како да воде сопствену привреду, преносе портали.

Потребно је брзо реаговати јер вријеме истиче, а корак према федерализму збуњује многе Европљане. Све лошије информације о пословању европских банака изазвале су сумњу код штедиша и инвеститора па су они на опрезу више него икад. Сасвим је јасно да еврозони хитно треба рјешење и јасан план.

Поставља се питање да ли је евро вриједан спасавања и колико се то уопште исплати? Чак и најтврдокорнији заговорници јединствене валуте сада признају да ствари не стоје добро, као и да ситуација са евром постаје све гора.

Многи сматрају да би распад могао омогућити појединим земљама да врате контролу над сопственом монетарном политиком. Заговорници распада замислили су један врло оптимистичан сценарио, односно пријатељско раздвајање.

Чак и да цијели процес с распадом буде беспријекорно изведен, банке и предузећа широм континента би се распали јер им се стања у домаћем и иностраном билансу више напросто не би поклапала. То би покренуло тужбе, а владе с дефицитом биле би приморане на брутално смањење потрошње или штампање веће количине готовине.

"Економист" истиче како је добровољно напуштање еврозоне врло непромишљено те је спасавање евра и уније пожељно наспрам распада и краха цијеле Европе.

Имигранти

Министарство унутрашњих послова Британије припрема план за евентуални прилив имиграната из Грчке у случају пропасти евра. Британски министар унутрашњих послова Тереза Меј рекла је да су "у току радови" на забрани европске имиграције у случају финансијске пропасти.

Осигуравајућа кућа "Лојд" из Лондона смањила је због кризе изложеност еврозони "на најмању могућу мјеру" и припремила се за колапс европске валуте, изјавио је директор ове компаније Ричард Ворд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана