Субвенције за предузећа погођена непогодама

Марина Чигоја
Субвенције за предузећа погођена непогодама

БAЊAЛУКA - Министарство индустрије, енергетике и рударства РС расписаће данас Јавни позив за додјелу средстава по основу субвенција за подстицај извоза фирмама које су погођене природним непогодама или другим догађајима.

Министарство индустрије издвојиће за ове намјене три милиона марака.

Право пријаве на јавни позив имају предузећа која су претрпјела штету усљед поплаве или пожара, који су се десили од 1. јануара 2010. године до 7. априла ове године.

- Право да аплицирају имају и предузећа која због грађанских немира у појединим државама, а који су се десили послије 1. јануара ове године, нису реализовала или су дјелимично реализовала уговорене послове за пласман готових производа или услуга на инострано тржиште - додају у Министарству.

Додјела подстицаја извршиће се на основу ранг-листе фирми које су поднијеле захтјеве, а коју усвоји Влада РС и рјешења о додјели средстава министра индустрије, енергетике и рударства.

Износ средстава која се могу одобрити по једном привредном субјекту утврдиће се на основу броја и износа поднесених пријава, те укупног износа средстава за расподјелу.

- Средства која се могу одобрити по једном привредном субјекту износе максимално до 40 одсто од износа процијењене штете или неоствареног извоза, с тим да укупни износ не може прећи 500.000 марака - нагласили су у Министарству.

Предузеће којем буду одобрена средства по основу овог јавног позива, не може поново бити корисник субвенција које додјељује Министарство индустрије, енергетике и рударства у 2011. години.

Услови

Осим претрпљених штета, предузећа морају испуњавати и друге услове.

- На Јавни позив могу се пријавити предузећа са сједиштем у РС, која се баве производњом или производно-услужном дјелатношћу за потребе извоза, и имају учешће извоза у укупном пословном приходу за 2010. годину више од 15 одсто, као и да су на крају прошле године запошљавали на неодређено вријеме више од 30 радника - кажу у Министарству индустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана