Субвенције за бољи положај извозника

Марина Чигоја
Субвенције за бољи положај извозника

БAЊAЛУКA - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић потписао је јуче уговоре о додјели средстава за подстицај извоза са директорима 110 предузећа из РС, док ће са преосталих 105, којима су субвенције такође додијељене, уговори бити потписани данас, а фирмама ће бити додијељено укупно 14.074.000 марака.

Од тога ће 88 предузећа са завршеним пројектима добити 6,967 милиона марака, са пројектима који су у току њих 118 добиће 6,365 милиона КМ, а са новим пројектима девет предузећа ће добити 741.000 КМ.

- Ове године се за подстицај пријавио рекордан број предузећа, њих 334. Средства су додијељена потпуно транспарентно, а списак свих који су добили подстицај објављен је на сајту Владе РС - казао је Ковачевић.

Уговор о подстицају са Министарством јуче су, између осталих, потписали и представници предузећа "Стандард" из Прњавора и "Дубикотон" из Козарске Дубице, који су добили по 232.000 КМ, предузеће "Савокс" из Милића, које је добило 150.000 КМ, те "Милкус" из Пала којем је додијељено 85.000 КМ.

Представник предузећа "Стандард" Миле Сараџић истакао је да ће додијељени подстицај имати велики значај за ово предузеће које се бави дрвопрерадом.

- Средства ћемо искористити за проширење производње и производних капацитета. Ове године почињемо четврти инвестициони циклус, тако да ће нам ова средства свакако добро доћи, јер имамо намјеру да будемо присутни и на тржишту РС, с обзиром на то да смо до сада били сто одсто оријентисани на извоз - истакао је Сараџић.

Директор предузећа "Дубикотон" Дражен Видовић истакао је да су у посљедње три године токови на свјетским тржиштима били јако тешки те да ће се тек у 2012. у потпуности рефлектовати на РС и БиХ.

- С обзиром на то да ово предузеће припада нископрофитабилном сектору - текстилној индустрији у сталној смо борби са технолошким иновацијама и конкуренцијом са земљама са Далеког и Блиског истока. Због тога су средства која смо добили јако значајна - рекао је Видовић.

Ова средства имаће велики значај и за предузеће "Савокс" из Милића, а директор предузећа Саво Шарац истакао је да су они добили подстицај за производњу еко-пелета.

Директор предузећа "Милкус" из Пала Миломир Кусмук истакао је да је ово предузеће, које се бави рециклажом секундарних сировина, много учинило на очувању животне средине. Он је изразио захвалност Влади, јер је на овај начин подстакла привреднике и помогла им у даљем раду.

Услови

Услови које су предузећа морала да испуне да би добила подстицај су да се баве производњом или производно-услужном дјелатношћу, да су остварили извоз у претходној години, да су оправдали утрошак средстава по конкурсу из претходних година, да измирују све обавезе према радницима и држави и други услови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана