Субвенције све до краја 2009. године

Далиборка Секулић
Субвенције све до краја 2009. године

БAЊA ЛУКA - Влада Републике Српске на тематској сједници одржаној у понедјељак одобрила продужење субвенција за предузећа из области текстила, коже и обуће до 31.12.2009. године, казали су из Министарства индустрије енергетике и рударства РС.

Међу најзначајнијим ефектима ове мјере Владе РС је задржавање броја запослених на нивоу 2008. године и значајно повећање редовности исплата зарада и накнада радницима, те уплата пореза и доприноса на зараде.

- За први квартал 2009. године исплаћене су субвенције у укупном износу од 1.114.850 марка. Њима је обухваћено укупно 68 предузећа из области текстила, коже и обуће, која су просјечно по мјесецу имали 7.432 радника, што је 80 одсто од укупно запослених у индустрији текстила, коже и обуће (9.346 радника према AПИФ-у за 2008. годину). Просјечна плата радника у овим предузећима за први квартал 2009. године износила је  572,63 марке - казала је портпарол Министарства Aлександра Вукашиновић.

У циљу превазилажења проблема и стварања повољнијег пословног амбијента, Министарство је, каже Вукашиновићева, предузећима из области текстила, коже и обуће, која измирују обавезе по основу пореза и доприноса, првобитно одобрило субвенције у износу од 50 марака по раднику, почев од 1. јануара до 1. јула ове године, а сада је тај рок продужен.

- Индустрија Српске, и поред проблема са којима се сусреће усљед свјетске економске кризе биљежи значајан раст од 16,8 одсто у првих пет мјесеци 2009. године у односу на исти период 2008. године. Мјере Владе Републике Српске које се односе на субвенционирање плата радника предузећа из области коже, текстила и обуће, репрограм пореских обавеза за предузећа, као и деблокаде рачуна, кредитне линије ИРБ-а и друге мјере усмјерене на задржавање броја запослених радника у РС, допринијеле су овоме - истакла је Вукашиновићева.

Поређења ради, већина земаља из нашег окружења има забиљежен пад индустријског обима производње за првих пет мјесеци ове године у односу на исти период прошле године. У ФБиХ у истом периоду забиљежен је пад производње од 10,3 одсто, у Хрватској пад од 9,4 одсто, у Србији је пад износио 18,1 одсто, а у Црној Гори 16,6 одсто.

Репрограм

Aлександра Вукашиновић је казала да ће Електропривреда РС по Одлуци Владе омогућити репрограм дугова за утрошену електричну енергију привредним субјектима и домаћинствима, под одређеним критеријумима. Она каже да се овим планира растеретити привреда али и становништво, уз постепено санирање дугова на рате и избјегавање непопуларне мјере искључења електричне енергије која се примјењује у крајњем случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана