Створити услове за већа улагања

Глас Српске
Створити услове за већа улагања

СAРAЈЕВО - За БиХ је од виталног значаја питање доласка великих компанија које би дјеловале у оба ентитета и помагале формирању овдашњег сложеног тржишта.

Рекао је ово јуче у обраћању учесницима дводневног "Сарајево бизнис форума" амбасадор Русије у БиХ Aлександар Боцан-Харченко, пренијела је Срна.

Он је као примјер навео искуство руске компаније "Оптима група" која се састоји од Рафинерије Брод и Фабрике уља Модрича, која, упркос свјетској економској кризи, наставља да систематично ради на успостављању производње у нафтнопрерађивачким предузећима и покушава да прошири своје присуство у оба ентитета.

- Ово је озбиљан допринос јачању јединства државе БиХ, те одговара интересима свих народа у БиХ. Руска државна компанија "Зарубежњефт" наставља да испуњава своје обавезе за рестаурацију нафтне индустрије у БиХ захваљујући подршци Владе Руске Федерације. Из тог разлога очекујемо узвратне кораке од власти у БиХ - рекао је Боцан-Харченко и додао да се нада да ће у БиХ бити створен повољан амбијент, не само за руске, него за све стране инвеститоре.

Наглашавајући да је неопходно обратити пажњу на многобројне потешкоће са којима се суочавају инвеститори у БиХ, руски амбасадор у БиХ је рекао да активности руских компанија и других иностраних инвеститора у БиХ значајно оптерећују порески органи и Конкуренцијски савјет.

Он сматра да овај форум не би требало да постане само мјесто за презентацију пројеката у БиХ него да се бави и питањем побољшања услова за стране инвестиције у БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић рекао је да БиХ охрабрује страна улагања и нуди страним инвеститорима да нађу своје мјесто у њеном развоју.

- Припремљено је 157 пројеката који ће бити представљени, у вриједности од 11,5 милијарди евра. Њих 40 односи се на област енергетике, 33 на инфраструктуру, 48 на туризам и 36 је за област пољопривреде - рекао је Силајџић.

"Сарајево бизнис форум", који организују "Босна бенк интернешнел" и група Исламске банке за развој, окупио је око 600 инвеститора.

Стабилност

Предсједник Владе Турске Реџеп Таип Ердоган истакао је да су, када је ријеч о иностраним улагањима, битне безбједност и стабилност.

Нагласивши да подстиче пословне људе из Турске да улажу у БиХ, Ердоган је поручио да у БиХ мора да постоји и финансијска дисциплина, јер без тога нема ни страних инвестиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана