Створена највећа берза на свијету

Глас Српске
Створена највећа берза на свијету

ЊУЈОРК, ФРAНФУРТ - Берзе у Франкфурту и Њујорку објавиле су јуче да су постигле договор о удруживању, чиме је створена највећа берзанска групација на свијету.

Спајање компанија треба да учврсти Франкфурт и Њујорк као берзанске центре, а свака од компанија наставиће да послује под својим именом, јавиле су агенције.

Нова компанија биће у 60-одстотном власништву акционара њемачке берзе, док ће Њујоршка берза имати 40 одсто акција.

Извршни директор још неименоване нове компаније биће садашњи директор берзе у Њујорку Данкан Нидеројер, који је одбацио спекулације да Франкфуртска берза заправо преузима моћну, али технолошки застарјелу, Њујоршку берзу.

- Сматрамо да ово повезивање представља нови корак у постављању будућих темеља за ову индустрију - казао је Нидеројер.

Њемачко-америчко спајање придружиће Франкфуртску берзу тржиштима хартија од вриједности у Њујорку, Паризу, Aмстердаму, Бриселу и Лисабону.

- Тиме се ствара највећа свјетска берзанска групација, водећи глобални играч у трговању дериватима и управљању ризиком, те највеће и најпознатије тржиште за прикупљање капитала и трговања акцијама - саопштено је из управних одбора двију берзи.

Овом фузијом биће остварене уштеде од око 300 милиона евра.

Интерес

Aналитичари наводе да синергија двају тржишта капитала није најважнији разлог стварања такве мега - берзе.

- Оваква класична тржишта вриједносним папирима већ дуго су под притиском да снизе своје трошкове како би издржала трку са алтернативним тржиштима - трговином преко интернета - сматрају аналитичари.

Други разлог је, додају, и изазов који читав Запад чека пред све снажнијим Далеким истоком. Франкфурту је додатни мотив и све гласније размишљање на Старом континенту о увођењу нових, строжих правила против финансијских спекуланата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана