Стурнарас: Грчка у великој опасности од банкрота

Агенције
Стурнарас: Грчка у великој опасности од банкрота

Стразбур - Грчка је у “веома великој” опасности од банкрота, упозорио је у Стразбуру грчки министар финансија Јанис Стурнарас и позвао партнере из Европске уније да препознају границе до којих његова земља може да ријеши своје дужничке проблеме, преносе агенције.

Министар Стурнарас је у уторак у Европском парламенту, на питање шта би се догодило уколико сљедеће седмице Грчка не добије дуго одлагану исплату нове транше помоћи, одговорио да би се “догодио банкрот.”

- Морамо да будемо веома опрезни. Наши партнери врше притисак на нас да предузмемо мјере које смо раније прихватили у замјену за финансијску помоћ. Међутим, тренутно је ризик од банкрота веома велик. Морамо да будемо опрезни, за све постоје границе - пренијела је Стурнарасову оцјену француска новинска агенција АФП.

Министри финансија еврозоне нису ни у уторак на састанку у Бриселу донијели коначну одлуку о исплати сљедеће транше помоћи Грчкој од 31 милијарде евра, већ су одлучили да 20. новембра одрже нови састанак на ту тему.

Предсједавајући састанцима министара финансија еврозоне, Жан-Клод Јункер, изјавио је након састанка да је Грчка остварила велики напредак у испуњењу циљева снижења јавног дуга и буџетског дефицита, али је додао и да званична Атина треба да примијени још неке додатне мјере.

Јункер је истакао како ће учинити све да одлука о исплати нове транше помоћи Грчкој буде донијета на састанку сљедеће седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана