Струјни удар пријети региону

Марина Чигоја
Струјни удар пријети региону

Бањалука, Београд - Послије рекордних цијена нафтних деривата и цијена струје потреса регион, али и већину европских земаља, а неке сусједне земље најављују поскупљење од маја или јуна.

- У Републици Српској ниједно електроенергетско предузеће није поднијело захтјев за повећање цијене електричне енергије, потврдила је портпарол Регулаторне агенције за електричну енергију РС Јелена Пртило.

Из "Електропривреде Србије" увјеравају да неће бити поскупљења, бар до октобра, када одлучивање о цијени преузима Aгенција за енергетику.

Струја је већ мјесецима главна тема у Црној Гори, а посљедњих дана и у Хрватској гдје електропривреда тражи поскупљење од 22 одсто.

Влада Хрватске је сагласна, али ће проценат сигурно бити мањи.
- Сасвим сигурно, ако је одобрено 13 и по одсто поскупљење прије двије године које није реализовано до данас и сасвим сигурно ће бити изнад тога. Наравно да Влада не може утицати на свјетске цијене - каже први потпредсједник Владе Хрватске Радомир Чачић.

У "Хрватској електропривреди" образлажу да увоз струје кошта јер је, због суше, производња у хидроелектранама мања.

Мирела Кланац из "Хрватске електропривреде" каже да је познато да су цијене осталих енергената врло флексибилне и да расту, због чега расту и трошкови ХЕП-а.

Киловат-час хрватска домаћинства плаћају око девет и по евроценти, а цијена струје није промијењена од јула 2008. године. Синдикати траже од Владе да спријечи поскупљење, јер ће то додатно угрозити стандард грађана.

Србија има најнижу цијену струје у Европи, а просјечна цијена струје је око пет и по евроценти по киловат-часу.

У Републици Српској у љетној тарифи, примјењују се нижи тарифни ставови, по којима просјечна цијена струје за крајње купце износи 11,06 фенинга, а за домаћинства 10,55 фенинга по киловат-часу.
Киловат електричне енергије за домаћинства у РС у зимској тарифи је 7,05 фенинга по киловату од 22 до шест часова ујутро и 14,10 фенинга за дневну потрошњу код двотарифних бројила.

Цијена киловата електричне енергије за једнотарифна бројила износи 11,72 фенинга.

Цијена струје за индустрију у РС је 83 одсто нижа него на простору Електропривреде ХЗ Херцег-Босне, 65 него у Електропривреди БиХ, два одсто мање него у Србији, 26 мање него у Црној Гори и 85 мање него у Хрватској.

За домаћинства у РС струја је јефтинија 30 одсто у односу на ону коју плаћају домаћинства на простору "Електропривреде Херцег-Босне", а 17 одсто нижа него на простору "Електропривреде БиХ". Србија има нижу стопу за становништво 17 одсто, "Електропривреда Црне Горе" је скупља за 14 одсто, а "Електропривреда Хрватске" за 57 одсто.

Од земаља Европске уније, најјефтинији киловат-час, око девет евроценти, имају грађани Бугарске.
Најскупљу струју имају најбогатије земље, Норвешка, Белгија и Њемачка, гдје киловат-час кошта 20 до 30 евроценти.

- Што се тиче цене, ми смо на дну свих лествица, и Европе, и региона. То је сада игра између економске моћи и платежне способности купаца и нужне потребе да енергетска предузећа опстану и имају неки одрживи развој - каже за РТС Љиљана Хажибабић из Aгенције за енергетику Србије.

Упозорења

Европски аналитичари упозоравају да идућих година цијене струје неће мировати. Поскупљења су неминовност, јер потрошња годишње расте од три до пет одсто и на тржишту је већ мањак струје.  
Европска унија тражи да се од поскупљења заштите најсиромашнији грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана