Струјни удар пријети региону

РТС
Струјни удар пријети региону

Београд - Послије рекордних цијена нафтних деривата, и цијена струје потреса регион, али и већину европских земаља, преноси РТС.

Неке сусједне земље најављују поскупљење од маја или јуна. Србија има најнижу цијену струје у Европи и из ЕПС-а увјеравају да неће бити поскупљења бар до октобра, када одлучивање цијени преузима Агенција за енерегетику.

Струја је већ мјесецима главна тема у Црној Гори, а посљедњих дана и у Хрватској, гдје електропривреда тражи поскупљење од 22 одсто.

Влада Хрватске је сагласна, али ће проценат сигурно бити мањи.

- Сасвим сигурно ако је одобрено 13  и по одсто поскупљење прије двије године које није реализовано до данас и сасвим сигурно ће бити изнад тога. Наравно да Влада не може утицати на свјетске цијене – рекао је потпредсједник Владе Хрватске Радомир Чачић.

У тамошњој електропривреди образлажу да увоз струје кошта јер је, због суше, мања производња у хидроелетранама.

Мирела Кланац из “Хрватске електропривреде” каже да је познато да су цијене осталих енергената врло флексибилне и да расту, због чега расту и трошкови ХЕП-а.

Киловат - час хрватска домаћинства плаћају око девет и по евроценти, а цијена струје није промјењена од јула 2008. године. 

Синдикати траже од Владе да спријечи поскупљење јер ће то додатно угрозити стандард становника.

Од земаља Европске уније, најјефтинији киловат - час, око девет евроценти, имају становници Бугарске, али су им и најмање плате. Најскупљу струју имају најбогатије земље, Норвешка, Белгија и Њемачка, гдје киловат - час кошта 20 до 30 евроценти.

У Србији је просјечна цијена струје око пет и по евроценти.

- Што се тиче цене ми смо на дну свих лествица и Европе и региона. То је сада игра између економске моћи и платежнне способности купаца и нужне потребе да енергетска предузећа опстану и имају неки одрживи развој – рекла је Љиљана Хажибабић из Агенције за енергетику.

Европски аналитичари упозоравају да наредних година цијене струје неће мировати.

Поскупљења су неминовност јер потрошња годишње расте од три до пет одсто и на тржишту је већ мањак струје. 

Европска унија тражи да се од поскупљења заштите најсиромашнији становници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана