Струја у РС неће поскупјети

nezavisne.com
Струја у РС неће поскупјети

Требиње - Док електродистрибуције у земљама региона најављују поскупљење струје, цијена електричне енергије у Републици Српској неће се мијењати, тврде у "Електропривреди РС".

"У овом тренутку ниједно од предузећа из нашег састава није Регулаторној комисији за енергетику РС поднијело захтјев за спровођење тарифног поступка и промјену цијена електричне енергије, тако да су и даље у примјени цијене које су непромијењене од 1. јануара 2010. године", поручују из "Електропривреде РС".

Додају како су цијене струје за привредне субјекте у РС најниже у Европи, док за домаћинства само Србија има ниже цијене струје од РС. Подсјећамо, од 1. августа цијена струје у Црној Гори биће већа за до два одсто, док се у Србији разматра за колико би струја требало да поскупи.

Иначе, вријеме након поплава искориштено је за санацију дистрибутивне мреже и поновне успоставе напајања за све купце струје у РС, али и сабирање штете која је прешла 30 милиона марака.

"Примјеном методологије Свјетске банке, извршена је финансијска процјена насталих оштећења на електроенергетским постројењима и опреми, а укупна штета процијењена је на 30.419.523 КМ, од чега 18.244.062 КМ на подручју надлежности предузећа ''Електродобој'', 9.773.600 КМ на подручју надлежности предузећа ''Електробијељина'', док се остатак односи на предузећа ''Електрокрајина'' и ''Електродистрибуција Пале", подаци су "Електропривреде РС". Посматрано по врсти опреме, највише су страдали мјерни уређаји на којима је забиљежена штета од 8,5 милиона КМ.

Штета од поплава процијењена на 30.419.523 КМ, од чега 18.244.062 КМ на подручју ''Електродобоја''

Ипак, поред штете, са аспекта хидрологије и производње електричне енергије у мају и јуну, већа количина падавина од просјечне довела је до одређеног повећања производње на проточним хидроелектранама Вишеград и Бочац, гдје је за та два мјесеца произведено око 50 одсто електричне енергије више од плана.

"На слободном тржишту у првих шест мјесеци 2014. године пласирали смо 848,23 гигават-часа електричне енергије и остварили приход од 65.672.516,95 КМ", кажу у "Електропривреди РС".

У току су и ремонти производних објеката, као и припреме за предстојеће ремонте, који, према њиховим ријечима, теку по планираној динамици.

"У термоелектрани Угљевик ремонт је завршен, а тренутно је у току ремонт у термоелектрани Гацко. У Угљевику је дошло до продужења трајања ремонта усљед уочених недостатака, али након успјешне санације, термоелектрана је потпуно погонски спремна. У току је и ремонт једног агрегата у хидроелектрани Вишеград, а код хидроелектрана на Требишњици ремонт је плански помјерен за септембар и октобар", кажу из "Електропривреде РС" додајући да су у току припреме за ремонт у хидроелектрани Бочац.

Пад производње у ФБиХ

Производња електричне енергије у Федерацији БиХ у првих пет мјесеци ове године износила је 4.260 гигават-часова и мања је за око 12,8 одсто него у истом периоду 2013, показују подаци Завода за статистику ФБиХ.

У ХЕ је у првих пет мјесеци произведено 1.627 гигават-часова, што је за 30,8 одсто мање него у истом периоду претходне, иначе рекордне године, када је произведено 2.657 гигават-часова. Са друге стране, у наведеном периоду забиљежен је раст производње електричне енергије у термоелектранама од око 18 одсто, са 2.232 гигават-часа на 2.633 гигават-часа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана