Струја из Цијевне три од половине 2016.

Марина Чигоја
Струја из Цијевне три од половине 2016.

БAЊAЛУКA - Изградња хидроелектране "Цијевна три" на ријеци Босни процијењене јачине 13,8 мегавата требало би да почне 2013. године, а планирано је да се заврши средином 2016. године.

Рекао је то "Гласу Српске" директор предузећа "Електро Добој" Миленко Цвијановић и додао да би идуће године требало да буде расписан тендер за овај пројекат.

- ХЕ "Цијевна три" годишње ће производити 70 милиона киловат-часова електричне енергије. Тренутно су у току одређене припремне радње. Са неким интензивнијим радовима нисмо могли ни да почнемо док званично не добијемо потврду о обезбјеђењу финансијских средстава - нагласио је Цвијановић.

Народна скупштина РС усвојила је крајем септембра Одлуку о прихватању задужења РС према Кредитном заводу за обнову Франкфурт на Мајни, по пројекту хидроелектрана "Цијевна три" на ријеци Босни у износу од 50 милиона евра.

Кредит је намијењен за финансирање припремних и грађевинских радова, испоруку, транспорт и постављање хидромеханичке и електричне опреме, као и повезивање са постојећим мрежама и консултантске услуге.

Укупна вриједност пројекта је 56 милиона евра, од којих ће 50 милиона евра бити обезбијеђено из кредита Владе Њемачке, 5,39 милиона евра чине IPA средства и она су већ одобрена, док ће 610.000 евра обезбиједити "Електро Добој".

- Предвиђено је да "Цијевна три" буде саставни дио каскаде која ће укупно садржавати осам хидроелектрана на ријеци Босни, на потезу од Добоја до Модриче. Средства за реализацију осталих хидроелектрана обезбиједиће концесионари који су закључили концесионе уговоре са Владом РС - наводи се у овој одлуци.

Пројекат ће спровести "Електро Добој", у сарадњи са "Електропривредом РС", Министарством индустрије, енергетике и рударства и Министарством финансија.

Крајњи корисник и дужник по кредиту је "Електро Добој", којем ће се кредит прослиједити под истим условима под којим је одобрен и РС, односно БиХ.

Искоришћеност

Реализацијом пројекта "Цијевна три" побољшаће се и повећати искоришћеност енергетског потенцијала ријеке Босне, као и обезбиједити производња електричне енергије без зрачења и из обновљивих извора енергије, наводи се у Одлуци о задужењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана