Строжи услови рада затварају пекаре

Маријана Миљић
Строжи услови рада затварају пекаре

БAЊAЛУКA - Потпуном примјеном правилника о минималним техничко-технолошким условима које морају да испуњавају објекти за производњу пекарских производа, највећи број пекара у Републици Српској биће затворен.

Упозорили су на то јуче чланови Удружења пекара Републике Српске послије састанка у Бањалуци са представницима Инспектората, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, те Привредне коморе РС.

Предсједник Удружења пекара Републике Српске Саша Тривић рекао је да је на састанку расправљано о примјени више правилника који се односе на рад пекара.

- Овим правилницима предвиђено је, између осталог, да свака пекара има школованог пекара и технолога, што већина радњи не би могла да испоштује, јер на нашем тржишту нема довољно лица са овим стручним спремама - рекао је Тривић.

Он каже да би 90 одсто пекара, због немогућности да испуне услове предвиђене правилницима, морало да буде затворено.

- Aко би инспектори кажњавали пекаре због неиспуњавања услова из ових правилника, становници Српске остали би без хљеба - казао је Тривић.

Истакао је да ће идућих дана са представницима Министарства пољопривреде, те инспекцијским органима и представницима Привредне коморе разговарати о измјенама и прилагођавању правилника.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Вид Копања рекао је да би потпуна примјена правилника о минималним техничко-технолошким условима које морају да испуњавају објекти за производњу пекарских производа и пунионице пића требало да почне у децембру.

- Сигурно ће доћи до одређених измјена ових правилника, али у границама које не нарушавају ова документа као правна акта - рекао је Копања.

Додао је да ће настојати да направе компромис са пекарима, како би им било олакшано пословање.

Инспекција

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Aдминистративне службе града Бањалука Новак Петраш рекао је да ниједна пекара у Српској није уписана у централни регистар, као и да ниједна пекара не би испуњавала услове за производњу пекарских производа који су прописани правилницима.

- Разлози да се од Министарства пољопривреде затражи одгађање потпуне примјене ових правилника за још три мјесеца су оправдани и пожељно је да се у овом року размотре измјене услова које пекари морају да испуне - казао је Петраш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана