Строжа правила за датуме објављивања солвентности у ЕУ

Aгенције
Строжа правила за датуме објављивања солвентности у ЕУ

Брисел - Водеће свјестке рејтинг-агенције, које послују у Европи, убудуће неће моћи да објављују снижавање или повећавање рејтинга држава у терминима које саме одаберу, већ ће то чинити у најављеним роковима и искључиво петком. Према новим прописима ЕУ, "Стандард-Пурс", "Мудис и Фич" и остале свјетске рејтинг-агенције морају навести датуме када ће објавити ревизију рејтинга држава.

Раније су те агенције могле проводити и објављивати ревизије кредитних рејтинга према властитом нахођењу, због чега су их својевремено функционери еврозоне оптужили за продубљивање дужничке кризе, јер су снижавале рејтинге појединим земљама у критичним тренуцима.

Све три велике рејтинг-агенције морале су до почетка ове године да објаве календаре својих процјена рејтинга.

Првих неколико мјесеци ове године биће пуно рејтинг-објава. У првом тромјесечју биће објављена ревизија рејтинга за осам држава ЕУ које тренутно имају негативне изгледе.

Циљ нових правила јесте да процес ревизије рејтинга буде транспарентнији и да буде смањен ударац који велике агенције задају државама снижавајући им рејтинге.

Према новим правилима, агенције ће моћи да ревидирају рејтинге држава ван датума наведених у календару једино у екстремним случајевима - када падну владе или државне финансије претрпе знатне промјене, а и тада ће тај потез морати детаљно да образложе.

Прописано је да се рејтинзи држава морају објављивати петком, и то сат времена прије или након затварања берзе - наводе медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана