Стропоштала се добит власника Заре за 70 посто

Танјуг
Foto: Pixabay

МАДРИД - Шпанска компанија Индитекс, власник модних брендова Зара, Pull&Bear, Страдиваријус, Бершка и других, извјестила је данас да је забиљежила пад нето добит од 70 посто у 2020. години, на 1,1 милијарду евра.

Пад профитабилности, који је знатно већи него што се очекивало, посљедица је глобалног локдауна који је трајао безмало цијеле прошле године, као и смањене потражње узроковане пандемијом коронавируса, преноси Ројтерс.

Нето добит Индитекса у четвртом прошлогодишњем тромјесечју је потонула за 53 процента, на 435 милиона евра, на приход од продаје од 6,3 милијарде евра, јер су у већем дијелу Европе око Божића поново биле уведене мјере затварања, наводи се у саопштењу компаније.

Око 15 посто физичких продавница Индитекса широм свијета је до 8. марта и даље остало затворено због корона мјера ограничења, додају из компаније.

Овај шпански малопродајни ланац тзв.брзе моде, који има 6.829 продавница широм свијета, забиљежио је укупан пад продаја у 2020. години од 28 посто у односу на претходну годину, на 20,4 милијарде евра, при чему је негативне ефекте пандемије дјелимично надокнадио невјероватан скок његове онлајн продаје од 77 процената, преноси британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана