Строги услови за фирме из РС

Марина Чигоја
Строги услови за фирме из РС

БAЊAЛУКA - Иако је било покушаја за сарадњу са компанијом “Фијат аутомобили Србија”, још ниједно предузеће из Републике Српске није испунило ригорозне критеријуме ове фабрике.

Пробна производња у погонима највећих “Фијатових” добављача требало би да почне 15. марта.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић рекао је да је одређен број предузећа у организацији Коморе још прије двије године ишао у Крагујевац како би се упознао са начином рада и условима које морају испунити да би могли да сарађују са овом компанијом.

- Међутим, још ниједно од домаћих предузећа није испунило ригорозне услове “Фијата” - казао је Благојевић.

Међу предузећима која су ишла на разговоре су “Мрежа нетврок” из Дервенте, “Фусол” из Невесиња, Рафинерија уља Модрича, “Панафлкес” из Бијељине, “Ковница” из Билеће, као и “Чајавец фабрика сигналних уређаја” из Лакташа.

Генерални директор Фабрике уља Модрича Перо Дугућ каже да ово предузеће може да испуни захтјеве “Фијата”, те да су и даље заинтересовани за сарадњу са њима.

- На састанцима које смо имали са њима раније нисмо успјели да се договоримо око цијене. Што се тиче техничких услова ми их сигурно испуњавамо, и у том смислу смо конкурентни. С обзиром на то да је најављен почетак пробне производње покушаћемо поново са њима да остваримо контакт и да видимо какве су могућности за сарадњу - казао је Дугић.

Директор предузећа “Фусол” Момчило Вучетић каже да је сарадња са “Фијатом” једини излаз за предузећа из ове области у РС.

- У супротном све ове фабрике веома тешко ће опстати. Ми смо више од 30 година кооперант фабрике аутомобила из Крагујевца и посљедњих десет година смо чекали да поново успоставимо сарадњу. У неколико наврата смо имали разговоре са представницима фабрике “Фијат аутомобили Србија”, али мислим да они немају интерес за сарадњу  - истакао је Вучетић.

Он је нагласио да би Влада РС требало да направи споразум са “Фијатом” у Торину, као што је то урадила Србија.

Ел зеро

Фијатов модел “ел зеро” који ће се производити у Крагујевцу своје ће званично представљање доживјети на Салону аутомобила у Женеви.

Према незваничним информацијама, изглед “српског” “фијата” је најближи дизајну који је направио специјализовани милански аутомобилски часопис “Четири точка”. Предњи дио подсјећа на “тополино”, а кров на “мини морис”. У продаји ће се наћи у другој половини идуће године, а незванично се може чути да ће коштати око 14.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана