Стразбур прихватио жалбу Словеније

Mарина Чигоја
Стразбур прихватио жалбу Словеније

Љубљана, Бањалука - Европски суд за људска права у Стразбуру прихватио је жалбу Словеније на првостепену пресуду у којој је проглашена одговорном за враћање старе девизне штедње Љубљанске банке Сарајево, па ће о том случају одлучивати седамнаесточлано Велико вијеће Суда, пренијеле су јуче агенције.

Првостепеном пресудом Европског суда за људска права, објављеном 6. новембра 2012. године, Словенији је наложено да држављанима БиХ Емини Aлишић и Aзизу Саџаку, старим штедишама Љубљанске банке у БиХ, исплати по 4.000 евра на име накнаде за нематеријалну штету те надокнади судске трошкове.

Поред тога, суд је од Словеније затражио да у року од шест мјесеци од првостепене пресуде прихвати системске мјере за исплату више од 8.000 сличних случајева штедиша у БиХ, на исти начин како је то било омогућено штедишама Љубљанске банке у њеним подружницама у Словенији, јер је ријеч о тзв. пилот пресуди.

Предсједник Управног одбора Удружења грађана за поврат старе девизне штедње у БиХ и дијаспори Светозар Нишић каже да ова одлука неће обесхрабрити девизне штедише у БиХ и да ће они наставити да се боре за оно што им припада.

- Ово питање се мора ријешити и нама наш новац мора бити враћен - нагласио је Нишић и додао да је у БиХ 120.000 људи који су имали штедњу у Љубљанској банци.

Дуг Љубљанске банке према штедишама из БиХ заједно са каматама износи око 1,2 милијарде КМ.

Коначна пресуда Великог вијећа о случају штедиша Љубљанске банке Сарајево, према досадашњем искуству из сличних случајева, могла би бити позната за двије године, оцијенило је словеначко Министарство спољних послова.

Словенија се на првостепену пресуду жалила у предвиђеном тромјесечном року, наводећи да њоме нису правилно утврђене чињенице.

Словенија тврди да девизе старих девизних штедиша Љубљанске банке Сарајево нису завршиле у Словенији те да првостепена пресуда, којом је одговорност за неисплаћену штедњу приписана Словенији, одудара од досадашње праксе Европског суда за људска права у сличним случајевима.

Теза Словеније

Основна теза Словеније је да је за стару девизну штедњу гарантовала бивша федерација, да се ради о сукцесијском питању и да би обавезе према штедишама морале преузети државе насљеднице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана