Страни радници нада за “Унис”

Милош Васиљевић
Страни радници нада за “Унис”

ДЕРВЕНТА - Иако је идеја о поновном покретању производње цијеви у дервентском “Унису” актуелна још од марта, са почетне тачке никуд се није одмакло због недостатка радника, а нови власник једини спас види у увозу стране радне снаге.

Власник трговачког ланца “Фрукта трејд” Душан Рељић који је у фебруару ове године купио имовину фабрике цијеви у стечају за 12,19 милиона марака за “Глас Српске” каже да од марта, када је расписан конкурс за пријем радника, тупкају у мјесту јер је за покретање само једне погонске линије потребно њих 60, а пријавило се знатно мање.

- Једино рјешење за спас “Униса” јесте то да већину радника увеземо из Турске, Непала и осталих земаља гдје сигурно има заинтересованих за рад. То су ниско квалификовани радници и постоје иницијативе да се иде у том правцу. Уз то, могли бисмо направити камп поред предузећа да смјестимо те раднике. За овакве послове могли би наћи раднике у појединим афричким и азијским земљама, а и по том питању држава се мора што прије укључити - рекао је Рељић.

Према његовим ријечима, ситуација ништа боља није ни када је ријеч о објектима и машинама у које је потребно много уложити, а да би производња почела ранији прорачуни показали су да је потребно најмање 20 милиона КМ.

- Машине су у процесу ремонтовања, нису биле добро конзервиране и има много преправки, али и улагања.

Имамо око 20 радника који то раде - казао је Рељић.

Неизвјесно тржиште, према Рељићевим ријечима, додатна је препрека, али упркос свему и даље не одустаје од идеје да у том пропалом предузећу поново покрене производњу.

- Ипак и даље не губимо наду да ћемо нешто урадити.

Још преговарамо са партнерима из Италије, али они све условљавају бројем радника што ми до сада нисмо могли обезбиједити. Њима се не чека, а ни локална нити републичка власт није показала интересовање да се укључе у ову причу - рекао је Рељић.

Стечај у “Унису” отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све продаје као цјелина. Прве три лицитације су пропале, а на четвртој је предузеће отишло у власништво компаније “Фрукта трејд”.

Борба за сваког човјека

Душан Рељић истиче да ће сачекати да прођу годишњи одмори, након чега би се могло знати више о судбини некадашњег привредног гиганта.

- Слична ситуација је у цјелокупној привреди. Радник се тражи на сваком ћошку, недостаје их у угоститељству, трговини, скоро у свакој бранши. Једноставно, борба је за сваког човјека - рекао је Рељић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана