Страни превозници купе кајмак

Жељка Кокот
Страни превозници купе кајмак

Бањалука - Страни превозници увелико узимају посао домаћим, с обзиром на то да су скоро двије трећине окончаних операција под TIR карнетом у БиХ током седам мјесеци ове године обавиле транспортне фирме из иностранства.

Систем међународног друмског превоза (TIR), који је у БиХ уведен 2010. године, донио је превозницима бројне предности, попут смањења трошкова или кашњења превоза, јер се роба креће преко међународних граница са минималним ометањима и стајањима.

Документација која прати пошиљке је поједностављена и стандардизована и нису потребне гаранције у виду депозита на границама. Ипак, наши превозници који се баве транспортом робе преко територије више земаља не користе у довољној мјери ове погодности и губе трку са страним фирмама из бранше, које им узимају тржиште.

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је домаћим превозницима у царинским испоставама током првих седам мјесеци издато 697 TIR карнета, док је на излазу из БиХ забиљежено 785 ових докумената који прате робу у међународном транспорту.

- Страним превозницима је издато 88 TIR карнета који су транзитовали кроз БиХ, а забиљежено је и 2.390 TIR-ова на улазу у БиХ, за које се претпоставља да се односе на стране транспортне фирме - кажу у УИО БиХ.

У Сектору за транспорт и комуникације Спољнотрговинске коморе БиХ рекли су да је од 2010. године до сада домаћим превозницима одобрено више од 7.500 TIR-ова и наглашавају да је ипак ријеч о недовољно искориштеном ресурсу.

- Настојимо проширити круг погодности које TIR карнет пружа превозницима. Рок важења TIR-а је почетком године повећан за 60 на 75 дана, максималан износ гаранције је повећан са 50.000 долара на 100.000 евра, док је од 1. јула цијена TIR карнета смањена, а тиме је он постао прихватљивији великом броју превозника - кажу у Спољнотрговинској комори.

Предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић истиче да домаћи превозници уопште немају дозволу за обављање TIR операција, због чега трпе транспортне фирме, али и привреда у цјелини.

- Страни превозници из Италије, Аустрије и Хрватске нам узимају најбоље послове који доносе највећу зараду. Ми обављамо јефтине транспортне послове које нико неће и то је један од основних разлога што нисмо конкурентни - каже Грбић и додаје да је тренутно на тржишту рада лакше пронаћи незапосленог хирурга него возача, јер сви радници ове струке одлазе у иностранство, гдје су много боље плаћени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана