Страни капитал бјежи са берзе

Жељка Кокот
Страни капитал бјежи са берзе

Бањалука - Власници хартија од вриједности из иностранства ове године су знатно повећали продају на Бањалучкој берзи, док је обим улагања смањен у још већем обиму.

Нерезиденти, односно физичка и правна лица са сједиштем изван БиХ, продали су за 11 мјесеци посредством Бањалучке берзе хартије од вриједности за 49,72 милиона КМ. Подаци Централног регистра хартија од вриједности показују да тај износ чини 36,78 одсто укупне продаје хартија од вриједности у Српској. Вриједност хартија које су продали странци повећана је за чак 22,74 милиона КМ у односу на исти лањски период, када су нерезиденти инкасирали 26,98 милиона КМ. Посматрано по мјесецима нерезиденти су остварили највећу продају у септембру, када су инкасирали 17,87 милиона и у мају када су продали хартије вриједне 13,9 милиона КМ.

Странци су за 11 мјесеци ове године купили хартије од вриједности за 33,5 милиона КМ, што чини 24,76 одсто укупне куповине. Њихово улагање у хартије од вриједности смањено је на годишњем нивоу за 31,62 милиона КМ. Највећи обим куповине од 17,87 милиона КМ регистрован је у септембру, док је мај на другој позицији са 4,31 милион. Највећи појединачни случај улагања било је преузимање пакета акција "Цептер фонда" из Бањалуке, за које је аустријски инвеститор Георг Талер издвојио десет милиона КМ.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да је тренд страних улагања у домаће хартије од вриједности и даље стабилан.

- Странци ипак за нијансу више улажу него што продају. Не може се рећи да је присутан стални тренд пада заинтересованости страних улагача за наше хартије од вриједности - истакао је Божић и додао да су промјене власничке структуре Нове банке и "Цептер фонда" посебно утицале на вриједност и структуру промета нерезидената.

Политичка и економска ситуација и степен развијености финансијског тржишта кључни су параметри који утичу на одлуке страних инвеститора да ли да улажу, али и да задрже капитал на тржишту. Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да инвеститори имају скромно повјерење у наше тржиште капитала.

- Наша берза се још није довољно опоравила након кризе 2008. године, која је учинила да се трговина сведе на емисије државних хартија од вриједности. Страни инвеститори не осјећају финансијску сигурност на нашем тржишту и тешко се одлучују на куповину или попут домаћих бирају сигурне хартије од вриједности са мањим приносима - каже Павловић и додаје да је потребно привући више великих инвеститора, односно инвестиционих фондова.

Укупан промет

Укупан промет хартијама од вриједности у Српској за 11 мјесеци достигао је 135,2 милиона КМ и мањи је за 38,64 милиона у односу на исти период 2014. године, када је износио 173,84 милиона.

КУПОВИНА НЕРЕЗИДЕНАТА (милиона КМ)

2015.                                               33,50

2014.                                               65,12

ПРОДАЈА НЕРЕЗИДЕНАТА (милиона КМ)

2015.                                               49,72

2014.                                               26,98

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана