Страни и домаћи улагачи изједначени

Тања Шикањић
Страни и домаћи улагачи изједначени

БAЊAЛУКA - Законом о измјенама и допунама Закона о страним улагањима, чији је нацрт усвојила Народна скупштина РС, предвиђено је поједностављивање процедура регистрације страних улагача тако што ће страни инвеститори бити изједначени са домаћим.

С обзиром на то да се компликована бирократија веома често наводи као једна од препрека већем присуству страних инвеститора у Српској, поједностављење процедура регистрације економисти оцјењују као позитиван корак.

- Овим законом је регулисано да се поступак регистрације директних страних улагања у потпуности регулише код надлежних судова и изједначава се са поступком регистрације домаћих пословних субјеката - навели су у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС.

Додали су да ће на тај начин бити олакшана административна процедура, јер се укида регистрација код Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

- Осим тога, ускоро ће бити основан и Савјет за стране инвеститоре РС који ће чинити представници страних инвеститора, Привредне коморе РС, институција РС и локалних заједница. Намјера је да Савјет предлаже мјере за унапређење услова за нова и додатна улагања у РС - истакли су у Министарству.

Предсједник Скупштине Удружења економиста РС СЊОТ Горан Рачић сматра да је у питању само мали помак у односу на укупно рјешавање питања регистрације предузећа.

- Изједначавање процедуре регистрације страних са домаћим инвеститорима је добро, али ни домаћи инвеститори нису задовољни временом које им је потребно за регистрацију предузећа. Неопходно је да се у БиХ формирају надлежне ентитетске агенције, које би у року од неколико дана успијевале да заврше сву потребну документацију и омогуће инвеститорима да у року од пет до седам дана региструју предузеће - истакао је Рачић.

Он је додао да би успостављање такве агенције представљало конкретан корак, на основу којег би се РС и БиХ могле сврстати са земљама у региону када је ријеч о креирању привредног амбијента и привлачењу страних инвестиција.

Веб сајт

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу РС рекли су да је у завршној фази и израда веб сајта за стране инвеститоре, на којем би требало да буду доступни сви подаци о пословању и инвестиционим приликама у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана