Стране компаније желе да улажу у РС

Нада Бранковић
Стране компаније желе да улажу у РС

БAЊA ЛУКA - Министар индустрије, енергетике и рударства РС Слободан Пухалац каже да су многе стране компаније међу којима су њемачки "RW Power AG", норвешки "Статкрафт", руски "Интер Рао" и друге, заинтересоване за улагања у енергетски сектор у Српској.

- Ресурси које имамо, посебно у хидропотенцијалу, као и  минерални ресурси наша су велика предност. Aмбицију да постану лидери у енергетском сектору имају све балканске земље и све ће кренути или су већ кренуле у борбу за сваки пројекат - истакао је Пухалац.

Додао је да се нове инвестиције у енергетски сектор већ очекују.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства кажу да у Српској у посљедњих 25 година није изграђен нити један значајнији енергетски објекат, иако постоји велики број припремљених студија, пројеката и извршених припремних радова.

- Систем у коме толико година није уложено ништа у нове објекте не може у недоглед да послује и ради према очекивању. Нови објекти су оно што треба "Електропривреди РС" и Српској, јер је енергетика поље у које су спремни да инвестирају велике компаније и гдје ће банке радије пласирати свој новац - изјавио је Пухалац.

Истакао је да је идејно рјешење за коришћење хидроенергетског потенцијала ријеке Дрине на нивоу пројекта за ХЕ Горња Дрина, односно Бук Бијела ниска, те хидроелектрана Сутјеска, Фоча и Паунци завршено.

- Студија оправданости би требало да буде окончана у фебруару идуће године након чега ће се урадити и ревизија Студије. Укупна снага наведених објеката према идејном рјешењу је око 264 мегавата са предвиђеном инвестицијом од око 434 милиона евра - каже Пухалац.

Тек када се сва документација комплетира, додао је, и прибаве се одговарајуће сагласности, биће познато ко је или ко су партнери са којима ће се ући у реализацију, док ће "Електропривреда РС" у тим пројектима бити присутна као власник у проценту уложених средстава.

Закон

Пухалац је нагласио да се додатни подстицај и могућност за реализацију енергетских пројеката отвара и кроз Закон о јавно-приватном партнерству чије доношење се очекује почетком 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана