Стране инвестиције у РС преполовљене

Марина Чигоја
Стране инвестиције у РС преполовљене

БAЊA ЛУКA - Укупне бруто стране директне инвестиције у Републику Српску у првих шест мјесеци ове године упола су мање у односу на исти период прошле године и износе 43,3 милиона марака, пише у економском монитору који је израдила Инвестиционо-развојна банка РС.

У првих шест мјесеци прошле године РС је привукла 99,7 милиона марака бруто вриједности страних инвестиција.

- Смањење инвестиција великим дијелом је посљедица негативног утицаја свјетске економске кризе на глобалне токове капитала, па се пад инвестиција подједнако осјетио и у осталим земљама региона - истиче се у анализи ИРБ-а.

Вриједност страних инвестиција ове године у Србији биљежи пад од 48 одсто, у Бугарској од 52 одсто, а Румунији 43 одсто. У Хрватској је прилив инвестиција у првом кварталу ове године био мањи за чак 63 одсто у односу на прошлу годину.

Када су у питању инвестиције у износу већем од 100.000 марака, у првих шест мјесеци ове године у РС је највише инвестирала Италија, и то 12,1 милион марака, са три инвестициона пројекта, Словенија 10,9 милиона марака у четири пројекта и Србија 8,6 милиона марака у 13 пројеката, наводи се у анализи.

- Осим ових земаља, најзначајнији улагачи у РС били су и Црна Гора, Велика Британија, Кипар, Aустрија, Холандија и Луксембург - пише у анализи.

У 2009. години највише инвестиција реализовано је у сектор индустрије, 19,6 милиона марака, који биљежи раст производње од 17,1 одсто, што представља и највишу остварену стопу раста у региону.

- Такође, грађевински сектор биљежи раст од 6,5 одсто и у условима смањене потражње за некретнинама - наводи се у анализи ИРБ-а.

Осим ових, позитивни помаци забиљежени су и на Бањалучкој берзи, гдје се вриједност тржишне капитализације повећала за око 200 милиона марака.

У истом периоду просјечне нето плате и просјечне пензије у Српској биљеже раст од 9,2 одсто, односно 17,1 одсто.

Прогнозе

Према прогнозама међународних финансијских институција, домаћа економија би, послије благог пада ове године, требало да забиљежи позитивну стопу раста од један до три одсто у 2010. години. Имајући у виду да се економије региона суочавају са значајним падом економских активности у 2009. години, који у Србији износи 3,5 одсто, а у Хрватској 6,7 одсто, привредни резултати РС и БиХ још више добијају на значају.

Улагања  у БиХ

На нивоу БиХ, бруто стране директне инвестиције за првих шест мјесеци 2009. године износиле су 257,3 милиона марака, а због смањења капитала за 102,9 милиона, нето инвестиције су износиле 154,4 милиона марака.

У односу на исти период прошле године, када су укупне нето инвестиције износиле 326,9 милиона марака на нивоу БиХ, укупан нето износ реализованих инвестиција у првом полугодишту 2009. године мањи је за 52 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана