Стране инвестиције смањене за 25 одсто

Марина Чигоја
Стране инвестиције смањене за 25 одсто

БAЊA ЛУКA - Вриједност страних инвестиција у БиХ у прва три мјесеца ове године износи 67,4 милиона евра, што је за 25 одсто мање него у истом периоду 2009. године, подаци су Aгенције за промоцију страних улагања (ФИПA).

Најновији извјештај Конференције Уједињених нација о трговини и развоју (UNCTAD) показао је да је због економске кризе, прилив страних улагања у свијету у 2009. години смањен за 39 одсто у односу на годину раније.

У ФИПA кажу да је према овом извјештају, пад страних инвестиција у 2009. години погодио и богате и сиромашне земље, па тако и БиХ.

- У прва три мјесеца највећи прилив инвестиција у БиХ забиљежен је из Хрватске и то 15,6 милиона евра и Aустрије 15,1 милион евра. Значајан број инвестиција стигао је из Мађарске која је у БиХ уложила 11,2 милиона евра, Пољске 7,4 милиона, те Словеније са 5,7 милиона евра - истакли су у ФИПA.

Наводе да је највише инвестиција пристигло за сектор производње, трговине и услуга.

- У БиХ је у 2009. години прилив страних улагања износио 452 милиона евра, што представља смањење од 36 одсто у односу на 2008. годину - нагласили су у ФИПA.

Додали су да би 2010. година требало да донесе побољшања у сфери инвестирања, само ако се спроведу свеобухватне реформе у области пословног окружења.

- Планирана приватизација стратешких предузећа током 2010. године, требало би да допринесе већем приливу иностраног новца - казали су у ФИПA.

Наглашавају да се према интересовању инвеститора БиХ не може поредити са развијенијим земљама, те да БиХ ипак располаже значајним природним ресурсима који су занимљиви инвеститорима.

- Ту су прије свега енергетски ресурси за које у посљедње двије године влада велико интересовање улагача. Осим тога, ту су и инфраструктура, туризам, металопрерађивачки сектор - кажу у ФИПA.

Додала је да БиХ, као и све земље у региону, имају имиџ несигурних дестинација за улагање.

Професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица каже да је разлог смањења инвестиција у БиХ, већ другу годину заредом, сложена политичка ситуација у земљи.

- И у будућем периоду биће тешко постићи већи прилив инвестиција, нарочито због тога што је грчка криза негативно утицала на глобалну монетарну ситуацију - рекао је Вукмирица.

Регион

Инвестиције и у земљама у региону значајно су смањене почетком ове године. У прва два мјесеца ове године инвестиције у Бугарској пале су за више од двадесет пута, у односу на исти период лани и износе 28 милиона евра, подаци су Бугарске народне банке. У прва два мјесеца прошле године инвестиције су износиле 555 милиона евра. Нето стране директне инвестиције у Црној Гори износиле су у прва два мјесеца ове године 55 милиона евра и биле су 8,8 одсто мање него у истом прошлогодишњем периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана