Стране инвестиције смањене за 102 милиона

Мaринa Чигојa
Стране инвестиције смањене за 102 милиона

Бaњaлукa - Стране директне инвестиције у БиХ у првој половини ове године износиле су 51,47 милиона марака и мање су за 102 милиона у односу на исти период прошле године, када су износиле 154,1 милион КМ.

Наведено је ово у информацији о кретању макроекономских показатеља за шест мјесеци ове године коју је урадила Дирекција за економско планирање БиХ.

- Према подацима Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, највећа улагања у првом полугодишту имало је предузеће “Дрога Колинска” и то 13,44 милиона КМ, те Нова Љубљанска банка и то 10,76 милиона КМ - наведено је у информацији.

У другом кварталу ове године у БиХ су странци инвестирали 56,46 милиона КМ, док је у истом периоду прошле године уложено 60,9 милиона марака, а у другом тромјесечју 2010. године 149,5 милиона марака.

Када су у питању остали макроекономски показатељи, у информацији Дирекције за економско планирање БиХ се наводи да је послије негативног економског раста у првом кварталу, пад највјероватније настављен и у другом тромјесечју, али нешто слабијим интензитетом.

- Иако је још прерано доносити закључке, доступни подаци реалног сектора указују не само на наставак него и могуће интензивирање пада приватне потрошње и инвестиција што је надокнађено благим повећањем покривености увоза извозом у односу на прво тромјесечје - истиче се у информацији.

Додаје се да на пад приватне потрошње у другом тромјесечју указује реална стагнација, а могуће и реални пад промета у малопродаји која је у ранијим годинама углавном била повезана са смањењем потрошње.

Наставак пада грађевинских радова у другом тромјесечју указује на све снажнији пад инвестиција. Наглашава се да се интензивирање неповољних економских прилика у међународном економском окружењу у првој половини 2012. године изразито негативно одразило на индустријску производњу у БиХ. За првих шест мјесеци 2012. године обим индустријске производње у БиХ смањен је за 6,7 одсто у односу на исти период претходне године.

Структура радне снаге у БиХ се током маја и јуна није битније мијењала, те је и даље присутан раст броја незапослених лица, док је број запослених у мају 2012. године стагнирао и износио је 691.600 лица.

- Упркос сезонском запошљавању, број незапослених у БиХ у јуну је износио 538.000 и он се и даље увећава, а административна стопа незапослености је 43,7 одсто. У јуну је први пут од почетка 2012. године заустављен тренд смањења броја запослених лица. Раст запослених у јавном сектору као и скроман раст запослених у прерађивачкој индустрији значајно су допринијели стагнацији броја запослених - наводи се у информацији.

Међутим, области грађевинарства, угоститељства и трговине на велико и мало и даље биљеже смањење броја запослених.

Током првих шест мјесеци 2012. године извоз из БиХ је износио 3,8 милијарди КМ и у односу на исти период прошле године смањен је за 5,1 одсто. Трговински дефицит БиХ ове године достигао је вриједност од 3,4 милијарде КМ и већи је за 4,7 одсто у односу на прошлу годину.

Девизне резерве

Девизне резерве у јуну биљеже повећање у односу на претходни мјесец у првом полугодишту, те на крају јуна достижу око 5,9 милијарди КМ. Ипак, позитиван помак у јуну је био недовољан да се избјегне пад од 3,4 одсто у односу на стање резерви на крају јуна претходне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана