Странци траже грађевинце из РС

Андреа Симанић
Странци траже грађевинце из РС

Бањалука - Вриједност извршених грађевинских радова фирми из Републике Српске у иностранству за првих девет мјесеци ове године већа је за 89,5 одсто у односу на исти период 2011. године, показују подаци Завода за статистику РС.

Ипак, у трећем тромјесечју ове године вриједност извршених радова у односу на исти период прошле године мања је за 6,4 одсто, а за 57,8 одсто у односу претходно тромјесечје.

- Просјечна вриједност извршених радова домаћих фирми у иностранству ове године је мања за 11,9 одсто у односу на просјечну вриједност у 2011. години - наводи се у извјештају Завода.

Вриједност извршених грађевинских радова фирми из РС у иностранству у првој половини ове године била је већа за 186,5 одсто у односу на исти период лани.

У грађевинској фирми "Гипсер" из Добоја рекли су "Гласу Српске" да у Њемачкој, на чијем су тржишту већ неколико година, имају много посла.

- На завршним грађевинским радовима стално је ангажовано између 30 и 35 радника наше фирме, тако да смо веома задовољни. И ове године добили смо деташмане, а планирамо да конкуришемо и сљедећих година - рекао је власник фирме "Гипсер" Драган Чанић.

Према његовом мишљењу, радници у иностранству су у много бољем положају од оних који раде на домаћем тржишту.

Младен Петровић, директор фирме "ИМСС траде" из Бањалуке која се бави извођењем монтажних радова, каже да је задовољан обимом посла који ова фирма већ десет година обавља у Њемачкој.

- Обављамо браварско-заваривачке радове на термоелектранама и заиста имамо много посла. Наши радници су ангажовани од стране три њемачке фирме током цијеле године. У односу на прошлу годину, постоји чак и тенденција раста у извршеним радовима које наша фирма обавља - истакао је Петровић.

Према његовим ријечима, ситуација са чисто грађевинским радовима наших фирми у иностранству није толико добра.

- Више се цијене заваривачи, чија се сатница креће између десет и 13 евра, док бравари имају од осам до 12 евра по сату - додао је Петровић.

Број радника

Просјечан број радника на градилиштима у иностранству у трећем тромјесечју 2012. године у односу на претходно тромјесечје мањи је за шест одсто, а у односу на исти период прошле године за 8,5 одсто. Такође, просјечан број радника у 2011. години био је већи за 22,3 одсто у односу на ову годину.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана