Странци све чешће циљају Српску

Милијана Латиновић
Странци све чешће циљају Српску

БАЊАЛУКА - Да је Српска све чешће на мапи улагања иностраних компанија потврђују бројне инвестиције и послови који јачају домаћу индустрију, а квалитетан рад и повољно пословно окружење само су неке од предности које привлаче страни капитал.

Сагласни су у томе и инвеститори, домаћи привредници, као и они који креирају пословни амбијент, доносе прописе и утврђују олакшице.

Међу домаћим предузећима која су и до 100 одсто повећала обим производње кроз партнерство са иностраним компанијама јесте и фабрика обуће “Санино” која у Дервенти и Прњавору запошљава 820 радника. Квалитет рада сабран у непуних четврт вијека био је најбоља препорука за послове са иностраним партнерима, а то су препознали и у њемачкој компанији “Ханваг” која је европски лидер у производњи високо квалитетне обуће за планинарење.

Та компанија око 50 одсто укупне производње обавља у Српској, што потврђује да је “Санино” препознат као поуздан и сигуран партнер.

- Иза нас је дугогодишње искуство које је дало резултате. Препознатљиви смо као фирма која може да испуни све услове, од квалитета рада, сигурности, поштовања рокова испоруке, до спремности на нова улагања и праћење трендова. Захваљујући томе сарађујемо и са компанијом “Ханваг” - рекао је Пазуревић, нагласивши да је у ту сарадњу укључена и бањалучка фирма “Бема”, те још нека предузећа која нису уско везана за производњу обуће, а баве се израдом картонских кутија или производњом алата.

Пазуревић је истакао да послују са још три европске компаније међу којима је и “Адидас”. Проширење и модернизација производње заједнички су им циљ за будућност.

Нове инвестиције јачају и привреду најмлађег града Српске.

Њемачки произвођач ауто-дијелова “Мале”, који већ годинама послује у Лакташима, гради нови производно-пословни објекат у пословној зони “Александровац 2”. По завршетку инвестиције “тешке” 20 милиона евра, фабрика ће запошљавати око 900 радника.

Осим тога, у Маховљанима је положен камен темељац за изградњу новог постројења компаније “Искра Тела Л”, која је кћерка словеначке фирме “Искра”, а вриједност инвестиције је око 15 милиона евра.

Митровић

Добра сарадња потврђена је и на недавно одржаним састанцима представника ових европских компанија са министром привреде и предузетништва РС Војином Митровићем.

- Клима за привлачење нових инвестиција у Српској је повољна што потврђују пословни планови неколико иностраних компанија у сектору прерађивачке индустрије - истакао је Митровић, нагласивши да су свему допринијели пореска политика Владе Српске и систем образовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана