Странци опрезније улажу у БиХ

Маријана Миљић
Странци опрезније улажу у БиХ

Бањалука - Стране инвестиције у БиХ у прошлој години износиле су 460,6 милиона марака, што је пад за око 17 милиона у односу на годину раније, а смањеном интересу инвеститора за домаће тржиште кумовале су и честе политичке кризе.

Према подацима Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПА) страна улагања у БиХ за девет мјесеци прошле године износила су свега 274,3 милиона марака, што значи да су порасла за чак 186,3 милиона марака у посљедњем, четвртом кварталу.

Из ФИПА појашњавају да је у прва три квартала забиљежен пад страних инвестиција и да се ситуација нормализовала тек од октобра.

- Посљедњи квартал је колико-толико поправио катастрофално стање из другог и трећег тромјесечја. И поред повремених периода политичке кризе и нестабилности у БиХ наставићемо интензиван рад с потенцијалним страним инвеститорима - навели су у ФИПА.

Економска аналитичар Зоран Павловић је рекао да су у БиХ административне процедуре за било који посао поприлично дуге, што дестимулише инвеститоре.

- Због тога, врло често, захтјеви инвеститора пролазе кроз шуму докумената и процедура. Дешава се и да захтјеви страних улагача буду одобрени у посљедњи трен, не би ли се само испоштовала обавеза администрације да посао заврши у неком дефинисаном року. Мислим да је то један од основних разлога што смо у четвртом кварталу имали већи износ страних улагања - казао је Павловић и додао да БиХ има и даље низак ниво прилива страног капитала и да се ситуација када је ријеч о том питању неће поправити ни ове године.

Нагласио је да стране инвеститоре често одбија и нестабилна политичка ситуација у БиХ.

- Само информација да ће БиХ поново тужити Србију за геноцид у медијима се помињала два мјесеца. То је сигурно утицало и на поједине инвеститоре да не улажу на наше тржиште, већ да потраже неко друго - закључио је Павловић.

Буџет

У извјештају о раду ФИПА за 2016. годину наведено је да су програмске задатке реализовали у складу са програмом.

- Урађен је и план јавних набавки за 2016. годину, који је предвидио спровођење 16 процедура, те четири ванпланске процедуре. Одобрени буџет за 2016. годину износио је 1,45 милиона КМ - наведено је у извјештају Агенције.

Стране инвестиције у посљедњих шест година

* 460,6 милиона - 2016.

* 477 милиона - 2015.

* 780 милиона - 2014.

* 407 милиона - 2013.

* 601 милион - 2012.

* 699 милиона - 2011.

* 600 милиона - 2010.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана