Странци највише улажу у Кину

Агенције
Странци највише улажу у Кину

Пекинг - Кина је у првој половини ове године претекла Aмерику као најатрактивнија дестинација за стране инвеститоре. Са 59,1 милијардом долара страних улагања Кина је први пут од 2003. године претекла Сједињене Државе по количини интернационалних инвестиција, јавиле су агенције.

Судећи према подацима Конференције УН за трговину и развој (УНКТAД), међународни улагачи су инвестирали око милијарду и по долара више у Кину него у Aмерику, која је привукла 57,4 милијарде долара страних улагања.

Криза је, ипак, учинила своје, па је у Кину уложено нешто мање од прошлогодишњих 60,9 милијарди долара. У Aмерику је, међутим, уложено чак 39 процената мање него претходне године.

Прошле, 2011. године, СAД су и даље привлачиле знатно више страних улагача него Кина. Они су били спремни да инвестирају 227 милијарди долара у Aмерику, у односу на 116 милијарди долара које је привукла Кина.

Преусмјеравање инвестиција са СAД и Европске уније на исток учинило је и да се први пут по директним страним улагањима изједначе развијени свијет и свијет у развоју.

Трећа најатрактивнија земља за страна улагања била је прошле године Белгија, овог пута је то Хонгконг.

У цјелини, ипак, укупна улагања у свијету опала су у односу на претходну годину за осам одсто, на 668 милијарди долара.

Спори опоравак глобалне економије, мала тражња у свијету, уз повећани степен ризика повезан са регулативама, чине да многе међународне компаније не журе да инвестирају у иностранству, преносе агенције.

Привреда

Aмеричка привреда је у три мјесеца закључно са септембром остварила раст од два одсто на кварталном нивоу, саопштило је у петак америчко Министарство трговине.

То представља значајно побољшање у односу на раст из другог тромјесечја од 1,3 одсто, а такође су премашена очекивања аналитичара од 1,9 одсто, пренијела је агенција Ројтерс.

 


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана