Страна улагања смањена за половину

Марина Чигоја
Страна улагања смањена за половину

БAЊA ЛУКA - Стране инвестиције у БиХ у три квартала ове године износиле су 228 милиона евра, што је за 56 одсто мање него у истом периоду прошле године, подаци су Aгенције за промоцију страних инвестиција у БиХ (FIPA).

Према извјештају FIPA за девет мјесеци ове године у БиХ је највише уложила Словенија и то 46,3 милиона евра.

- Aустрија је уложила 36,9 милиона евра, Хрватска 13,9, Русија 12,8 милиона и Њемачка 10,2 милиона евра - истичу у овој агенцији.

Из FIPA наводе да је највећи инвеститор била аустријска Рајфајзен банка са уложених 25,5 милиона евра, док је на другом мјесту словеначка фирма "Енергогруп", са 20 милиона евра.

- Руска "Оптима група" купила је ланац бензинских пумпи "Зовко" из Жепча за 12,7 милиона евра, док је словеначки "Туш" у овој години отворио три нова пословна објекта у Источном Сарајеву, Добоју и Модричи, чија је укупна вриједност 11,8 милиона евра - наводе у FIPA.

Професор Економског факултета у Бањој Луци Вујо Вукмирица каже да је пад инвестиција у БиХ очекиван, те да су стране инвестиције у периоду кризе опале у цијелом свијету.

- Ни у једној земљи у свијету инвестиције нису расле у периоду кризе. У БиХ је то посебно изражено због сложене политичке и економске ситуације и опреза инвеститора, па је тај пад већи него у другим земљама - истакао је Вукмирица.

Објаснио је да мањи број инвестиција, обично за посљедицу има пад производње, а то даље значи смањење запослености, плата и на крају пад стандарда становништва.

У наредном периоду, каже професор Вукмирица, очекује се да ће се стање поправити и да ће инвестиције бити веће.

- Очекујем да ће се стање поправити у цијелом свијету и у окружењу, па би самим тим и код нас број страних улагања могао бити повећан - нагласио је Вукмирица.

У Спољнотрговинској комори БиХ истичу да ће страна улагања у наредном периоду највећим дијелом зависити од плана приватизације у ФБиХ и његове реализације.

- Највеће компаније, попут БХ Телекома, неће бити ускоро приватизоване, што значи да се не могу очекивати спектакуларне инвестиције, попут оне у Телеком Српске - кажу у Комори.

Производња

У Спољнотрговинској комори БиХ истичу да без улагања и покретања потпуно нових пројеката, прије свега производних, нема никаквог разлога за оптимизам у повратак иностраних улагача. Они наводе да улагања у стране трговачке центре или пословне зграде банака у страном власништву упућују на потпуно извјестан и дугорочан одлив новца из БиХ, продубљивање економске експлоатације у БиХ, као и заостајање у развоју и додају да у будућности треба подржати домаће улагаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана