Страна улагања смањена за 20 одсто

Марина Чигоја
Страна улагања смањена за 20 одсто

БAЊAЛУКA - БиХ је у прошлој години привукла 358.700.000 евра страних инвестиција, што је за 21 одсто мање него у 2009. години.

Према подацима Aгенције за унапређење страних инвестиција БиХ (FIPA), током 2010. године највише је инвестирано у сектор производње, на шта отпада 40 одсто укупних инвестиција.

- У сектор трговине уложено је 22 одсто, у банкарство 19, туризам пет, а у друге финансијске услуге пет одсто. Нешто мање, односно три одсто инвестиција, отишло је у некретнине, те по један одсто у телекомуникације и транспорт - истакли су у FIPA.

Према њиховим подацима, у посљедње три године у БиХ се евидентира константан пад страних улагања.

- У 2007. години у БиХ је забиљежено 1,628 милијарди евра страних улагања, у 2008. уложен је 701 милион, док је у 2009. години забиљежено 452 милиона евра инвестиција - нагласили су у FIPA.

У овој Aгенцији наводе да се у 2011. години очекује већи прилив улагања.

- Већ имамо најављене значајне инвестиције за ову годину, али и приватизацију одређених стратешких предузећа - истакли су у FIPA.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да је свјетска економска криза један од најзначајнијих узрока драстичног пада инвестиција, посебно ако се имају у виду подаци за посљедње три године.

- То је општа тенденција која је присутна у цијелом свијету и у нашем окружењу. С обзиром на специфично уређење земље, пад инвестиција сасвим је очекиван. Укупна економско-политичка ситуација у БиХ је неуређена и због тога је само тржиште нестабилно - истакао је Вукмирица.

Он је нагласио да је Република Српска повукла конкретније потезе у уређењу терена за инвестиције.

- Иностраним партнерима у Српској дати су доста повољни услови за пласман капитала, међутим, на нивоу државне заједнице ствари су остале отворене и недовољно уређене, што је свакако фактор који кочи ствари - истакао је Вукмирица.

Додао је да очекује да ће се ситуација током ове и идућих година по питању инвестиција поправити.

- У свијету и окружењу долази до лаганог опоравка привреде и изласка из кризе, што ће на неки начин утицати на покретање производње, а самим тим и инвестиција - нагласио је Вукмирица.

Свијет

Директна страна улагања широм свијета прошле године стагнирала су у односу на годину раније, при чему је први пут више од половине улагања отишло у транзицијске и привреде у развоју, показао је извјештај Конференције УН о трговини и развоју, пренијеле су агенције.

У 2010. прилив директних страних улагања у земљама широм свијета износио је процијењених 1,1 билион долара, што је само 0,7 одсто више него у 2009. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана