Штрајкују контролори лета у Француској

Глас Српске
Штрајкују контролори лета у Француској

ПAРИЗ/БЕРЛИН - Због штрајка контролора лета у Француској је јуче отказано више стотина летова, што је изазвало колапс авио-саобраћаја широм земље.

Половина летова отказана је на париском аеродрому "Орли" и четвртина на аеродрому "Шарл де Гол", пренијеле су агенције.

Штрајк који ће трајати до суботе, 27. фебруара, организовало је пет синдиката у знак протеста против јединствене европске политике у авионском саобраћају, чији је један од циљева модернизација контроле летова. Чланови синдиката тврде да су њихова радна мјеста и статус због тога угрожени.

Послије непуног дана обуставе летова њемачког авио-превозника "Луфтханзе", пилоти и компанија успјели су у уторак увече пред судом за радно право у Франкфурту да се договоре да штрајк буде прекинут до 8. марта.

Пилоти траже од "Луфтханзе" да им гарантује сигурност радних мјеста у Њемачкој и желе да спријече да компанија све више летова пребацује на иностране, јефтиније компаније чији је власник.

Представници "Луфтханзе", којима је штрајк већ нанио милионске губитке, најавили су да су спремни да са пилотима разговарају и о томе да се у тарифни уговор унесу одредбе о гарантовању радних мјеста у Њемачкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана