Штрајком траже исплату шест плата

Драгана Келеч
Штрајком траже исплату шест плата

БAЊAЛУКA - Радници предузећа "Фармланд" из Нове Тополе ступиће данас у штрајк упозорења, док су за 1. март најавили генерални штрајк због тога што већ шест мјесеци нису примили плате нити су им уплаћени доприноси за здравствено и пензијско осигурање.

- Плату нисам добила већ шест мјесеци, а о доприносима за здравствено и пензијско осигурање и да не говорим. Нико од радника и не зна када су посљедњи пут уплаћени. Приморани смо да штрајком тражимо своја права, јер немамо од чега да живимо - прича једна радница фирме "Фармланд".

Предсједник Синдиката "Фармланда" Перица Бајић рекао је да ово предузеће има око 100 запослених, који су у веома тешкој позицији јер не могу да остваре своја права, као и због лоших потеза руководства.

- Немамо овјерене здравствене књижице, па не можемо код љекара. Немамо ни новца да купимо себи лијекове, а камоли да одемо на преглед у приватну здравствену установу - истакао је Бајић.

Нагласио је да око десетак домаћинстава у "Фармланду" има по два запослена члана, тако да су ове породице још више угрожене.

- Само тражимо своја права, која смо својим радом заслужили, јер се тренутно налазимо на рубу егзистенције - додао је Бајић.

Предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Јован Јовановић рекао је да је прошле седмице био у "Фармланду", гдје је разговарао са руководством предузећа, предсједником Синдиката општине Градишка и предсједником Синдиката "Фармланда" о постојећим проблемима и њиховом рјешавању.

- Руководство предузећа "Фармланд" обећало је још у прошли петак да ће бити регулисана бар једна плата радницима. Међутим, то није испуњено, због чега је синдикат јасно рекао да ће, ако им до данас до десет часова не буде уплаћен новац, одржати штрајк упозорења односно да ће, ако им до 29. фебруара не буде уплаћена друга плата, кренути у генерални штрајк -  казао је Јовановић.

Директор "Фармланда" Младенко Топаловић, као и један од власника ове фирме Драган Васиљевић нису присуствовали састанку са представницима синдиката прошле седмице на којем је главна тема била рјешавање и остваривање права радника.

Ни послије многобројних позива "Гласа Српске", јуче нисмо успјели да ступимо у контакт с њима.

Губици

Значајан дио имовине предузећа "Фармланд" из Нове Тополе налази се под хипотеком. Предузеће је 2010. пословало са губитком од 3,3 милиона марака, а рачуни друштва били су блокирани у четири наврата, наводи се у ревизорском извјештају овог предузећа који је урадила ревизорска кућа "ЕФ ревизор", која је финансијским извјештајима "Фармланда" дала мишљење са резервом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана